Најбоље намирнице за здравље плућа и дисајних путева

17.11.2020. 13:39
0
ИЗВОР: Wall

Одржавање здравља плућа је пресудно да бисте се осјећали добро, али бројни фактори, попут конзумирања цигарета и изложености токсинима из околине, могу нарушити здравље овог важног органа. У томе се сигурно не смију запоставити прехрамбене навике.

У доба пандемије корона вируса, који посебно напада плућа, стручњаци гласније него икад подсјећају на бројне начине одржавања здравља плућа. Један од њих је конзумирање намирница богатих храњивим састојцима која могу помоћи у заштити, али и обнови плућа.

У наставку вам доносимо листу намирница које могу побољшати функцију плућа.

Боровнице

Боровнице обилују храњивим својствима, а њихова конзумација повезана је с низом здравствених благодати, укључујући заштиту и очување здравља плућа. Боровнице су богат извор антоцијанина који доказано штите плућно ткиво од оштећења.

Зелени чај

Зелени чај је напитак који импресивно дјелује на здравље. Његова антиоксидативна и противупална својства помажу у лијечењу плућне фиброзе, болести коју карактеришу прогресивни ожиљци плућног ткива који угрожавају плућну функцију.

Купус

Купус је приступачан и богат извор антоцијана, биљних пигмената који овом поврћу дају живописну боју. Унос антоцијана у организам повезан је с побољшањем функције плућа.

Маслиново уље

Конзумација маслиновог уља помаже у заштити од респираторних болести попут астме. Маслиново уље концентрисани је извор анткиоксиданаса, укључујући полифеноле и витамин Е.

Паприка

Паприка је један од најбогатијих извора витамина Ц који дјелује као моћан антиоксиданс у вашем тијелу. Унос витамина Ц у организам посебно је важан за пушаче којима се препоручује већа дневна доза овог витамина него непушачима, чиме побољшавају функцију плућа.

Јабука

Истраживања су показала да је конзумација пет или више јабука седмично повезана с већом плућном функцијом и смањеним ризиком од развоја кроничне болести плућа. Унос јабука повезан је и с мањим ризиком од астме и рака плућа. Разлог томе може бити велика концентрација антиоксиданаса у јабукама, укључујући флавоноиде и витамин Ц.

Јогурт

Јогурт је богат калцијем, калијем, фосфором и селеном, храњивим састојцима који могу помоћи у јачању плућне функције.

Кафа

Осим тога што пружа енергију, јутарња шалица каве може помоћи и у заштити од респираторних болести. Кофеин помаже у отварању крвних жила и може помоћи у смањењу симптома астме, барем краткорочно.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 6m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 12m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 21m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 31m
    0