Најбољи начини за уштеду струје

07.09.2023. 21:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађани се понекад изненаде кад им стигну високи рачуни за струју, па се питају шта је то у кући што им највише троши електричну енергију. 

И док цијене енергената расту, многи траже начин како да мање троше струју, но често се из непажње или незнања троши више него што би требало, а највећим кривцима за то се сматрају уређаји који су стално укључени у струју.

Машину за веш и суђе укључити кад је јефтина струја

С обзиром на то да је струја јефтинија у периоду од 22 до шест часова током зимског рачунања времена, те од 23 до седам сати ујутро у љетном периоду, али и у данима викенда непрекидно од петка увече до понедјељка ујутро, препорука за оне који желе уштедјети је да у том периоду укључе машину за веш или суђе.

Дакле, ако се током ових сати пере веш или суђе, уштедјеће се на мјесечним рачунима.

Куповати апарате највишег енергетског разреда

Сматра се да машине за прање веша, суђа и слични апарати користе највише енергије, те да ће се набавком оних којих штеде електричну енергију кроз свој рад увелико смањити рачун.

Иако ћете их вјероватно платити нешто скупље, то улагање би се временом могло исплатити, јер ће се то одразити на мањи рачун за струју.

Користити ЛЕД сијалице

Стручњаци препоручују да се старе сијалице замијене ЛЕД сијалицама, јер, како наводе, оне троше око десет пута мање енергије од обичних, док трају десет пута дуже и дају велику уштеду.

Оно што је занимљиво је и да се оне мање кваре, па се неће трошити додатан новац.

Препорука је и да се током дана не укључују сијалице, те да се користе благодати дневног свјетла.

Регулисати температуру на бојлеру

Једна од мјера, када је у питању бојлер, јесте да се регулише температура воде на 60 степени. Препорука стручњака је и да се грађани туширају, умјесто купају у кади, јер се тада, наводе, четири пута смањује потрошња воде, а самим тим и електричне енергије. За минималну потрошњу препоручује се да се температура воде подеси на ону минималну која ће задовољити све потребе.

Искључити пуњаче и друге уређаје из струје

Неки пуњачи за мобителе, лаптопе и дигиталне камере троше енергију и кад су уређаји напуњени и кад су одвојени од уређаја, па зато не би требало остављати пуњач у утичници.

Око пет одсто енергије, према наводима стручњака, може се уштедјети уколико се искључују прекидачи и уређаји из утичнице.

Да би се смањила потрошња енергије, измишљен је и "стендбај" режим, и то првенствено код компјутера, који гаси екран и на тај начин штеди енергију, но и они троше одређен дио енергије и у том режиму.

Кувати на плин

Умјесто кориштења електричног шпорета са струјним плочама, препорука је да се купи плоча за кување која ради на плин, јер је кување на плин много јефтиније.

Но, ако неко не одустаје од плоче на струју, најбољи начин за уштеду је да се кува у посуђу с равним дном, јер ће оно боље пријањати на плочу и тиме се брже загријавати, док ће се храна у њему брже скувати.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављени прекиди електричне енергије Најављени прекиди електричне енергије
Најављени прекиди електричне енергије Најављени прекиди електричне енергије
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  5h 50m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 12m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 22m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  19h 49m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 24m
  0