Најљепше ријечи Небојше Глоговца

08.02.2020. 10:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Све је данас лако доступно, отворено, а људи и даље дозвољавају да буду јахани", говорио је Небојша Глоговац у једном од посљедњих интервјуа.

"Бити ил‘ не бити у нашем читању и поставци је: бити је радити, борити се, дјеловати против неправде, против система који меље или не бити, то јест савијати кичму, пристајати, живјети досадан живот, као хрчак бесконачно вртити точак док пирамиде расте".

"Живот је као оловка, сваког дана је све краћи. Потрудите се да нешто лијепо нацртате док га још има".

Од чега је саткана људска душа?

"Душа је све оно што нас вуче ка љубави, идеалима, доброти, човекољубљу, емпатији. Људска душа је нека промисао, космичка сила у нама која нас чини ближим Богу и разликује нас од животиња и чини нас вишим бићима."

Да ли сте се икада осјетили беспомоћно?

"Како да не? То су фазе када мислиш да је тешко даље и да немаш снаге, али из тога се човек диже. Ту се и види људска снага, јер “на муци се познају јунаци”. Беспомоћност нас чини јачим, јер тад из себе извлачиш све силе да се уздигнеш и наставиш даље."

Рађа ли се човјек са емпатијом?

"Верујем да се рађа, јер то је насушна људска потреба. Али, уколико животне околности, родитељски дом не пружају подршку човекољубљу, онда младо људско биће почиње то осећање да трансформише у бес, мржњу, или самољубље. Дјеца која нису мажена, немају загрљаја и љубави много више пате и веће психичке последице имају него дјеца која имају мало хране и одрастају у сиромашним околностима.

Чини се да су моралне вриједности (част, поштење, достојанство, понос, људскост…) скрајнуте негдје?

"Утисак је да је данашњи свет тотално комерцијализован и да је нека спољна љуштура најважнија. Вредности које су неисплативе и које не могу новцем да се купе су склоњене. Новац је постао комплетна логика људског понашања и деловања, што је страшно. С друге стране, остаје потреба за вредностима, али тај раскорак, бојим се да ће негде дубоко да боли људе и да због тога долази до гомиле несугласица и проблема. Да ли спутавате осјећања или их покажете баш онако како осјетите?

"Немогуће је увек показати осећања у пуном интензитету као што је немогуће говорити само истину, јер би то био врло брз пут ка лудилу или изгнанству. Када бих одлучио да будем искључиво духовно биће и да се осамим у неком манастиру тада бих могао много лакше да говорим стално истину. Али, и таква истина мора да се прилагоди некоме, јер да би вас разумео морате му то рећи на начин који он може да прихвати, тако да све то има гомилу нијанси.

Да ли се човјек са годинама више враћа корјенима?

"Ја сам Херцеговац сто посто, мајка је из Невесиња од Самарџија, баба од Васиљевића, Глоговци из Драмишева код Невесиња. Родио сам се у Требињу, живио тамо шест година и у мом пореклу нема мрље. Зато ако немаш то у себи немаш где ни да се враћаш. Што смо старији, просто имамо више могућности за то. Од 20-те до 40-те установљаваш се као човјек. То је период стицања, формирања породице, стварања порода. Након тога се јавља потреба за извором и кад год могу са радошћу идем у Херцеговину.

Које циљеве сте зацртали?

"Не правим дугорочне планове. Са младим и изузетним редитељем Игором Вуком Торбицом радимо представу “Разбијени крчаг” по драми Хајнриха фон Клајста и премијера би требало да буде крајем јануара. Јако је занимљиво, духовито, луцидно.

Каква би требало да буде идеална жена?

"Како ја нисам идеалан, не очекујем ни савршену жену, нити то постоји. Добра је она која се уклапа у твоје предности и мане, када једно друго попуњавате и допуњавате и као планинари једно друго вучете уз уже и правите заједницу од та два крња објекта, какви смо ми људи. Свако од нас је помало крњи, понегде много јак, понегде слаб и прихватити једно друго са свим манама и врлинама може да буде близу идеалног.

Рекли сте да сваки човјек има Хамлета у себи?

"Сваки човјек који се усуди да мисли"!

Сљедствено томе, бити или не бити...

"Бити тј. мислити својом главом или не бити тј. дозволити да други мисле уместо тебе и безусловно то прихватати. Систем увек, и у Шекспирово време, и пре њега, и после њега... он увек манипулише појединцима, прави притисак. Само је раније, рекао бих, то бивало закамуфлирано. Данас је потпуно огољено и опет функционише, готово непогрешиво. Невероватно"!

Шта је бити или не бити данашњег времена?

"Дјеловати или не дјеловати; бунити се, борити се за своја права, разоткривати преваре, не пристајати на систем... или обрнуто, тј. не бити".

"Константан вишак напора глумцима угрожава здравље"

"Од јурњаве за новцем да би поплаћали кредите, ми заборављамо на дјецу, на душу, на љубав. Мислим да је то погубно, јер напредак људске врсте не представљају кола која иду брже и тоне информација којима смо затрпани. Овај филм (Устав Републике Хрватске) нам показује како да се одупремо том бесмислу које је захватило читав свет", говорио глумац Небојша Глоговац за Тањуг крајем 2016. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо отац Небојше Глоговца Преминуо отац Небојше Глоговца
Годишњица смрти великог Небојше Глоговца Годишњица смрти великог Небојше Глоговца
На данашњи дан рођен Небојша Глоговац На данашњи дан рођен Небојша Глоговац
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 39m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 12m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 4m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 12m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 9m
    0