Најмање 667 особа ухапшено у Француској

30.06.2023. 10:03
0
ИЗВОР: Танјуг

Најмање 667 особа ухапшена је широм Француске због учешћа у насилним немирима због убиства алжирског тинејџера у предграђу Париза, а француски предсjедник Емануел Макрон одржаће данас нови хитан састанак владе.

Широм Француске нереди су избили трећу ноћ заредом због убиства алжирског тинејџера кога је убио полицајац у уторак у Нантеру због тога што није зауставио аутомобил, пренио је Ројтерс.

Поједини градови су чак предузели превентивне мјере да би избјегли нове инциденте, јавила је телевизија БФМ.

Полицијски час је уведен у Кламару, Медону и Компјењу од 21.00 или 22.00 сата увече до шест сати ујутру, у појединим случајевима до сљедећег понедјељка. Трамваји и аутобуси у Ил де Франсу престали су да саобраћају у сриједу у 21 сат. 

У Нантеру је организован марш бијелаца због убиства тинејџера, а у поворци је било више од 6.000 људи и било је неколико подметнутих пожара, као и других инцидената.

На протесту у Марсељу на полицајце је отворена минобацачка ватра када је један полицајац повријеђен и пребачен у болницу.

Излози продавница су, такође, разбијени током немира, а објекти су опљачкани. Елитна јединица Националне полиције мобилисана је у Лиону, Рубеу и Бордоу.

У Греноблу је на аутобусе отворена минобацачка ватра, а агенти јавног превоза су тада искористили своје право на повлачење из саобраћаја, сазнаје БФМТВ из синдикалног извора. У неким градовима гађане су владине зграде.

У Ремсу је нападнута и опљачкана полицијска станица. У Авињону демонстранти су покушали да запале станицу општинске полиције, а молотовљев коктел бачен је на полицијску канцеларију у Поу.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на сваком кораку Хаос на улицама Малмеа пред финале Евровизије: Грађани бјесне на улицама, полиција на свак...
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Абортус улази у Устав Абортус улази у Устав
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    22h 49m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    22h 29m
    1
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    23h 46m
    0
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    20h 38m
    4
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    17h 41m
    2