Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања

22.05.2023. 15:06
0
ИЗВОР: mreza-mira.net

Данас у Бечу раде четири спалионице које прерађују више од милион тона отпада годишње, те производе струју и топлотну енергију за стотине хиљада домаћинстава у Бечу. Најстарија од њих је спалионица Flötzersteig која ове године слави 60 година постојања.

Двадесетпетог априла 1963. с радом је почела најстарија спалионица отпада у Аустрији, а данас обради око 200.000 тона мијешаног отпада годишње. Притом се ослобађа енергија која се користи за гријање 55.000 бечких домаћинстава.

- Изградњом спалионице отпада Flötzersteig први је пут одрживо управљање отпадом доспјело у фокус. Ова је технологија омогућила збрињавање отпада, а тиме и чишћи град, али и снабдијевање енергијом те рационалну, еколошки прихватљиву поновну употребу отпада. Након 60 година тема кружног управљања отпадом данас је актуелнија него икада. Делегације из цијелог свијета посјећују Беч како би обишле наша постројења. Континуирано радимо на оптимизацији ових процеса како бисмо осигурали одрживу будућност - наглашава Michael Strebl, предсједник управе бечког енергетског предузећа Wien Energie.

Слика

Историја спаљивања отпада у Бечу

Због све веће потрошње грађана и увођења амбалаже Градска скупштина је 1959. године донијела одлуку о томе да ће се отпад спаљивати. Исте је године положен камен темељац за ово постројење, а његовим пуштањем у рад након четири године тада се обрађивало око 60 посто насталог отпада у Бечу. Топлинска енергија добивена спаљивањем већ се тада могла користити за гријање оближњих зграда, болница или градских базена.

Више од обичне спалионице отпада

У протеклих 60 година технологија се увелико побољшала. Модернизовани су котлови како би се унаприједила учинковитост постројења Flötzersteig

као и диспечерски центар, а у постројење је уграђен и модеран систем за прочишћавање испувних плинова. Вриједности емисија далеко су испод законски прописане највише допуштене вриједности захваљујући континуираним санацијама и кориштењу најсавременије технологије. Занимљива је чињеница да се локација спалионице континуирано прилагођава у подручју заштите околине па се садњом воћњака и зеленила придоноси очувању биоразноликости. Поред тога прошле је године на том подручју постављено и пет кошница у којима је смјештено преко 200.000 пчела.

Бечке спалионице обрађују више од милион тона отпада годишње

На подручју Беча налазе се укупно четири постројења за спаљивање отпада. Три су спалионице у власништву бечког енергетског предузећа Wien Energie, а једна је у власништву Града. Због своје препознатљиве шарене фасаде која је осликана према идеји славног умјетника и еколошког активисте Friedensreicha Hundertwasserа спалионица Spittelau права је туристичка атракција и једна од најчешће фотографисаних знаменитости главнога града Аустрије. Налази се у 9. бечком округу Alsergrund, у сјеверном дијелу центра града, а годишње обради око 250.000 тона комуналног отпада. Топлотном енергијом добијеној у овој спалионици опскрбљује се преко 60.000 бечких домаћинстава, а струјом готово 50.000. У 11. бечком округу Simmering,  који је резиденцијално и индустријско подручје, те је смјештен у југоисточном дијелу града, налази се спалионица отпада Simmeringer Haide која је пуштена у рад 1980. Захваљујући посебној опреми могуће је спаљивање не само комуналног, већ и опасног и заразног медицинског отпада те отпадног муља. Ово постројење има један од најмодернијих система за прочишћавање димних плинова у Европи, а оваква врста комбинованог постројења за обраду опасног отпада и отпадног муља је тренутно јединствена. Различите врсте отпада се обрађују на различит начин. Опасни отпад се спаљује у ротацијским пећима на температури од 1.200 степени Целзијевих. Шљака која настане нагло се хлади те се спречава отпуштање тешких метала. Произведена енергија у том постројењу користи се за гријање готово 50.000 домаћинстава. Бечко подузеће Wien Energie осим тога управља и постројењем Града Беча Pfaffenau за обраду комуналног отпада. Такође је смјештена у градском округу Simmering. Ради се о једној од најмодернијих спалионица у Европи, а отворена је 2008. године.

 

На годишњем нивоу бечке спалионице обраде преко милион тона отпада, а производе струју и топлотну енергију за стотине хиљада домаћинстава у Бечу.

Аутори фотографија:

Flötzersteig: (c) Wien Energie/Manfred Weihs

Spittelau: (c) Wien Energie

Коментари 0
Повезане вијести
Бечка полиција трага за женама са снимка Бечка полиција трага за женама са снимка
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Џију-џицу клубу „Славија“ осам медаља на Међународном турниру у Бечу Џију-џицу клубу „Славија“ осам медаља на Међународном турниру у Бечу
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    20h 29m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    23h 49m
    0
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 41m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    22h 7m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    18h 15m
    0