Највећа потреба за запошљавањем у IT сектору, грађевинском, машинском и пољопривреди

26.03.2021. 13:33
0
ИЗВОР: СРНА

На састанку министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић са члановима Комисије за креирање уписне политике у први разред средњих школа констатовано је да је највећа потреба привреде исказана за запошљавањем у IT сектору, грађевинском, металском и пољопривредном сектору, те да је у складу с тим планом уписа више мјеста планирано у струкама - машинство и обрада метала и електротехници.

Том приликом је наглашено да се планира реформа гимназија у смислу увођења техничких смјерова, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Истакнуто је опредјељење Министарства да се упис базира на оптималном броју ученика по одјељењу, дакле на 24 ученика - наведено је у саопштењу.

На онлајн састанку о Плану уписа у средње школе за школску 2021/22. годину, Тривићева је истакла да су средње школе доставиле приједлоге уписа који су анализирани у складу са исказаним потребама привреде – Привредне коморе, Занатско-предузетничке коморе и Уније удружења послодаваца - и достављеним подацима о броју незапослених лица од Завода за запошљавање Републике Српске.

- План уписа предлажемо у складу са потребама локалне привреде, при чему су узети у обзир подаци о незапосленим лицима, мишљења привредника, као и резултати обављених анкета ученика и родитеља - рекла је Тривићева и нагласила потребу већег укључивања локалних заједница у крирање развоја средњег образовања на нивоу заједнице.

Она је похвалила до сада остварену сарадњу са привредницима у области унапређења услова за бољу организацију практичне наставе у предузећима и најавила интензивну сарадњу и у наредном периоду.

Тривићева је нагласила да су започете активности на изради Стратегија развоја образовања Републике Српске од 2022-2030. године, те да ће се ове године радити на доношењу новог закона о образовању одраслих и позвала чланове комисије да се активно укључе на бази сугестија и коментара у ове процесе.

Комисију за креирање уписне политике чине представници Министарства рада и борачко-инваладидске заштите, Министарства здравља и здравствене заштите, Привредне коморе, Занатско-предузетничке коморе, Уније удружења послодаваца, Завода за запошавање, те предсједници актива директора средњих школа.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 0m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 49m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 26m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 31m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 59m
    0