Након дистрибуција у ЕРС, слиједи смањење броја радника и у 5 производних предузећа

27.02.2020. 17:36
0
ИЗВОР: srpskainfo

Након смањења броја радника у дистрибутивним предузећима „Електропривреде РС“, исто слиједи и у 5 производних предузећа, односно у рудницима, термоелектранама и хидроелектранама.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић за Српскаинфо каже да ће највјероватније крајем марта бити формиран тим за преговоре у вези са оптимизацијом радних мјеста у производним предузећима ЕРС. Као и за дистрибутивна предузећа, „Електропривреда РС“ има обавезу преузету уласком у Европску енергетску заједницу да направи реорганизацију у производном дијелу система.

– Мислим да и у производним предузећима има око 15 посто процијењеног вишка, као и у дистрибуцијама – наводи Тепавчевић.

По посљедњим доступним подацима, у 5 производних предузећа има више од 5.100 запослених. Највише их је у рудницима и термоелектранама. Тако је у РиТЕ „Угљевик“ запослено готово 2.000 радника, а у РиТЕ „Гацко“ око 1.960. Хидроелектране на Врбасу имају 140 радника, Хидроелектране на Дрини 290, док саме Хидроелектране на Требишњици имају на платном списку око 745 запослених.

– Највише су оптерећени у рудницима и термоелектранама. Посебно ћемо водити овај процес у ТЕ и нећемо дозволити да буде угрожен било који организациони дио. У ТЕ постоје већи капацитети синдикалног дјеловања, уз дужно извињење свим осталим синдикалцима, тако да ТЕ из овог процеса не смију изаћи ослабљене већ јаче – истиче Тепавчевић.

Слика

 

Објашњава да тако у РиТЕ „Гацко“  тренутно имају 282 запослена радника са ограниченом радном способношћу. Један дио је распоређен на неке друге задатке у складу с њиховом радном способношћу, а велики дио је још нераспоређен.

– Због тога трпе одређени производни процеси. Ријеч је о отежаним условима рада у којима људи раде годинама и оболијевају. То је проблем, ти радници се воде да раде, док производни процес трпи – наводи Тепавчевић.

Каже да у Синдикату очекују да ће кроз процес оптимизације броја запослених бити створене могућности и претпоставке да из непроизводних радних цјелина дио људи буде распоређен у производњу и тако надоместе недостатак радне снаге у производњи.

Иначе, на конкурсу за стимулативне отпремнине у дистрибутивним предузећима ЕРС пријавило се око 980 запослених, а процијењени вишак је око 600. Појединачне нето стимулативне отпремнине износе од 20.000 до 50.800 КМ, у зависности од радног стажа.

– Рекао бих да су људи нашли рачуницу у овим износима, који, по нама, нису били баш задовољавајући. Међутим, доста људи, и то радно способних, има неку могућност за посао или неки бизнис овдје у РС или у иностранству – оцјењује Тепавчевић.

Наводи да ће представници синдиката данас и сутра имати састанке са управама дистрибутивних предузећа, те да ће належне комисије, у којима су и представници синдиката, прегледати пријаве.

– Кроз овај процес не смијемо да останемо без радне снаге која нам је неопходна, без техничких лица, монтера, онога што је неопходно за несметан рад дистрибутивних предузећа и за квалитетно извршавање радних задатака – поручује Тепавчевић.

Консултанти

За процес реструктурисања дистрибутивних предузећа у ЕРС ангажована је консултантска кућа PricewaterhoseCoopers. Они су задужени за израду студије реструктурисања дистрибутивне дјелатности и снабдијевања, а до тога се дошло кроз пројекат подршке реформама у БиХ коју пружа Влада Велике Британије чијим средствима се финансира израда студије. По оцјени надлежних у ЕРС, ријеч је о једном од најсложенијих пројеката који се реализују у систему „Електропривреде РС“.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 20m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 3m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 20m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 18m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 54m
    0