Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно

23.01.2024. 14:47
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од данас накнада за топли оброк у Српској повећана је на 10,04 КМ нето, односно 16,46 КМ у бруто износу за сваки радни дан. Тако ће раднику који ради 22 дана мјесечно послодавац уз плату морати да исплати и 220 КМ за топли оброк.

Ово је минимални износ накнаде за топли оброк. Послодавац може раднику исплатити више, ако се тако договоре, али мање не смије.

Послодавцима није нимало драго због нове тарифе за топли оброк, јер сматрају да је и повећање минималца на 900 КМ превелик терет за њих.

У Синдикату, другачија прича. Поново упозоравају раднике да добро припазе како ће им послодавци исплатити јануарске плате, шта ће писати на њиховим платним листама и да ли ће шефови покушати да их закину.

– Закон је јасан: послодавац је дужан да исплати раднику накнаду за топли оброк у прописаном износу и за сваки дан који радник проведе на послу. Наравно, у дане боловања, годишњег одмора, празника или службеног путовања нема топлог оброка – објашњава Божана Радомир из Савеза синдиката Републике Српске.

Она додаје да је законска обавеза послодавца и да радницима уз плату уручи платне листе, попуњене на прописан начин, из којих се може јасно исчитати колико му је исплаћено за топли оборок.

– Ако радници имају проблема, ако им топли оброк није исплаћен или је умањен испод прописаног минимума, или ако им није издата платна листа, треба да се обрате Синдикату – каже Божана Радомир.

Рачуницу имају и у Унији послодаваца Републике Српске.

Потпредсједник Уније Јанко Петровић, иначе власник једног дрвопрерађивачког предузећа на истоку Српске, каже да је са становишта радничких потреба 10 КМ дневно за топли оброк реалан износ.

-Инфлација је, све је поскупјело и овај износ је сасвим у реду, ако то посамтрамо са аспекта потреба радника. Али, гледано из угла послодавца, након повећања минималца свака додатна марка је превише – каже Петровић.

Он додаје да у његовом предузећу, као и у многим фабрикама у Српској, радници не примају накнаду за топли оброк, него добијају оброк у радничкој мензи.

-Мислим да је то боље рјешење за свако предузеће које има велики број запослених, који раде у истом кругу. За седам до осам марака по раднику може се припремити врло солидан оброк – каже Петровић.

Међутим, многи радници се жали да оброци у фабричким ресторанима нису квалитетни, и да, како је прокоментарисао један радник из Зворника, порција не кошта више од двиеј до три марке.

По Одлуци Владе Републике Српске о обрачунавању топлог оброка, за оброк који послодавац обезбјеђује кроз кетеринг или раднички ресторан, тртебало би да се издваја  9,56 КМ нето по једном раднику.

Пише: Милкица Милојевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 23.01.2024. 20:18
    Sta sve ova udbaska mafija nece smisliti samo da i dalje krade i otima - topli obrok! Tekovina bivse titine lopovije, radnicima splacine i malo kupusa i krompira u jesen na ime zimnice i regresa a rukovodioci pljackali i pravili vile po primorju i planinama a partija ih stitila.
    I dan danas ista prica , minimalac, topli obrok , potrosacka korpa i ostale gluposti a jadni narod rinta da prezivi. Pa zar nije bilo lakse kao na zaoadu plati nas po satu, toliko je mjesecno, od toga platis zdravstveno i porez drzavi i cao.
    Ali ne- onda se nebi kralo i mutilo.
    Jednostavno , zar ne.
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    47m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 56m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 1m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 44m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 58m
    0