Народ у Црној Гори не одустаје: Литије у градовима широм земље

23.02.2020. 21:47
0
ИЗВОР: СРНА

Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и рашко-призренски Теодосије предводили су вечерас литију улицама Бијелог Поља након што је у цркви Светих апостола Петра и Павла служен молебан.

Владика Јоаникије рекао је у обраћању вјерницима на градском тргу да је народ, борећи се против дискриминације, сабрао у народну скупштину.

-Овдје се прави преседан у Црној Гори да се овај несрећни закон, који је заправо безакоње и удар на правни поредак у Црној Гори, по истом моделу примијени да би Хашим Тачи и Рамуш Харадинај отели српске цркве на Kосову и Метохији, Високе Дечане, Пећку паријаршију, Љевишку. То је договор - рекао је владика Јоаникије.

Епископ рашко-призренски Теодосије истакао је да су српски свети владари, архиепископи и патријарси, знали да једино светиње могу сачувати биће народа и да су зато подигнути Студеница, Хиландар, Пећка патријаршија, Дечани, Острог, Цетињски манастир и многе светиње по српским земљама.

-Они су знали да једино светиње могу сачувати душу нашега народа и то у најтежим временима, у ропству, страдању, а ево и ово наше време, како у нашим Kрајинама, Славонији, БиХ, на Kосову и Метохији. Светиње су нас сачувале и ми зато, гдје год данас да живимо, наше светиње не дамо другима - поручио је епископ Теодосије.

Са молебана у порти манастира Ђурђеви ступови у Беранама поручено је да ће Црна Гора и православље бити вјечни.

-Kада би темељи овог манастира могли да проговоре, преци би рекли да су поносни на своју дјецу. Нападају нас, кажу да на литијама има дјеце, да злоупотребљавамо дјецу. А ја има кажем да смо сви ми нечија дјеца - рекао је протојереј-ставрофор Драган Ристић.

На молебану је још једном поновљено да је Закон о слободи вјероисповијести дискриминаторски и да народ неће дати своје светиње.

У данашњој великој литији била је и група планинара која је ноћ раније изашла на врх Ћафа приједолска, на висини од 1.800 метара, да би се одатле спустили у село Шекулар и са тамошњим литијом препјешачили још око двадесет километара до града. У Беране су прије молебана стигле литије из Андријевице, Мурина и Kоњуха.

У једну литију у центру Берана слиле су се многе сеоске литије, па се главна литија протезала од манастира до Улице 29. новембра.

Литија и молебан у Беранама протекли су мирно и достојанствено, без инцидената, о чему су се старали црквени редари и редовна полиција.

У градовима широм Црне Горе вечерас се одржавају молебани и литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

Литије се од Божића организују два пута седмично, четвртком и недјељом, по благослову Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори.

Ово је осма недјеља од када се одржавају молебани Богородици и молитвене литије и све су протекле без инцидената, а организовале су их црквене општине у градовима Црне Горе.

Хиљаде вјерника вечерас су у литији прошле улицама Никшића носећи иконе и свијеће у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести којим се пријети одузимањем црквене имовине, а поршку им је пружио и свештеник пољске православне цркве.

Претходно је у цркви Светог Василија Острошког служен молебан, а касније се на градском Тргу слободе обратио протојереј Михаило Чиквин из пољске православне цркве, који је истакао да ово што се дешава у Црној Гори подржавају тамо одакле долази.

-Ми вас гледамо и подржавамо и осјећамо јединство - рекао је Чиквин и додао да у очима оних који присуствују литији није видио страх, већ одважност, понос и мудрост.

Он је окупљенима поручио да је пред њима Свети Василије, иза истина, а да имају и одличног митрополита, епископе и свештенство, који их предводе.

-С друге стране, имате цијели православни и хришћански свијет иза себе који вас подржава, а изнад вас су Бог и његови анђели и зато немате чега да се бојите - нагласио је пољски свештеник.

Он је додао да цијели свијет гледа народ у Црној Гори, те их је замолио да тако и наставе, јер се ових дана не рјешава само судбина српског народа и његове цркве, већ може бити и судбина цијелог свијета.

-Уз вас је истина и корачајте даље - поручио је Чиквин.

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић истакао да ће уз Божију помоћ побиједити.

-Да се и они, који позивају на нејединство, опамете, да их Бог благослови и да виде да је љепше бити у јединству него у нејединству, с народом, а не мимо народ - поручио је Тодоровић.

Kолашинци су вечерас послије молебана у цркви Светог Димитрија још једном у литији градским улицама показали неслагање са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 4m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 0m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 44m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 29m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 50m
    0