Narod u Crnoj Gori ne odustaje: Litije u gradovima širom zemlje

23.02.2020. 21:47
0
IZVOR: SRNA

Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije predvodili su večeras litiju ulicama Bijelog Polja nakon što je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen moleban.

Vladika Joanikije rekao je u obraćanju vjernicima na gradskom trgu da je narod, boreći se protiv diskriminacije, sabrao u narodnu skupštinu.

-Ovdje se pravi presedan u Crnoj Gori da se ovaj nesrećni zakon, koji je zapravo bezakonje i udar na pravni poredak u Crnoj Gori, po istom modelu primijeni da bi Hašim Tači i Ramuš Haradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane, Pećku parijaršiju, Ljevišku. To je dogovor - rekao je vladika Joanikije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da su srpski sveti vladari, arhiepiskopi i patrijarsi, znali da jedino svetinje mogu sačuvati biće naroda i da su zato podignuti Studenica, Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge svetinje po srpskim zemljama.

-Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a evo i ovo naše vreme, kako u našim Krajinama, Slavoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji. Svetinje su nas sačuvale i mi zato, gdje god danas da živimo, naše svetinje ne damo drugima - poručio je episkop Teodosije.

Sa molebana u porti manastira Đurđevi stupovi u Beranama poručeno je da će Crna Gora i pravoslavlje biti vječni.

-Kada bi temelji ovog manastira mogli da progovore, preci bi rekli da su ponosni na svoju djecu. Napadaju nas, kažu da na litijama ima djece, da zloupotrebljavamo djecu. A ja ima kažem da smo svi mi nečija djeca - rekao je protojerej-stavrofor Dragan Ristić.

Na molebanu je još jednom ponovljeno da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da narod neće dati svoje svetinje.

U današnjoj velikoj litiji bila je i grupa planinara koja je noć ranije izašla na vrh Ćafa prijedolska, na visini od 1.800 metara, da bi se odatle spustili u selo Šekular i sa tamošnjim litijom prepješačili još oko dvadeset kilometara do grada. U Berane su prije molebana stigle litije iz Andrijevice, Murina i Konjuha.

U jednu litiju u centru Berana slile su se mnoge seoske litije, pa se glavna litija protezala od manastira do Ulice 29. novembra.

Litija i moleban u Beranama protekli su mirno i dostojanstveno, bez incidenata, o čemu su se starali crkveni redari i redovna policija.

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije se od Božića organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, po blagoslovu Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Ovo je osma nedjelja od kada se održavaju molebani Bogorodici i molitvene litije i sve su protekle bez incidenata, a organizovale su ih crkvene opštine u gradovima Crne Gore.

Hiljade vjernika večeras su u litiji prošle ulicama Nikšića noseći ikone i svijeće u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se prijeti oduzimanjem crkvene imovine, a poršku im je pružio i sveštenik poljske pravoslavne crkve.

Prethodno je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen moleban, a kasnije se na gradskom Trgu slobode obratio protojerej Mihailo Čikvin iz poljske pravoslavne crkve, koji je istakao da ovo što se dešava u Crnoj Gori podržavaju tamo odakle dolazi.

-Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo - rekao je Čikvin i dodao da u očima onih koji prisustvuju litiji nije vidio strah, već odvažnost, ponos i mudrost.

On je okupljenima poručio da je pred njima Sveti Vasilije, iza istina, a da imaju i odličnog mitropolita, episkope i sveštenstvo, koji ih predvode.

-S druge strane, imate cijeli pravoslavni i hrišćanski svijet iza sebe koji vas podržava, a iznad vas su Bog i njegovi anđeli i zato nemate čega da se bojite - naglasio je poljski sveštenik.

On je dodao da cijeli svijet gleda narod u Crnoj Gori, te ih je zamolio da tako i nastave, jer se ovih dana ne rješava samo sudbina srpskog naroda i njegove crkve, već može biti i sudbina cijelog svijeta.

-Uz vas je istina i koračajte dalje - poručio je Čikvin.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović istakao da će uz Božiju pomoć pobijediti.

-Da se i oni, koji pozivaju na nejedinstvo, opamete, da ih Bog blagoslovi i da vide da je ljepše biti u jedinstvu nego u nejedinstvu, s narodom, a ne mimo narod - poručio je Todorović.

Kolašinci su večeras poslije molebana u crkvi Svetog Dimitrija još jednom u litiji gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Najblistaviji duhovni trag Najblistaviji duhovni trag
Odgovor kralja Petra knjazu Nikoli 1904: Da živi tast moj, da živi srpski narod junačke Crne Gore! Odgovor kralja Petra knjazu Nikoli 1904: Da živi tast moj, da živi srpski narod junačke Crne...
Gužve na većini prelaza sa Hrvatskom i Crnom Gorom Gužve na većini prelaza sa Hrvatskom i Crnom Gorom
Najčitanije
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    16h 34m
    0
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    17h 36m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    20h 27m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    21h 44m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    16h 48m
    1