Народна библиотека културни предводник општине Пале

22.04.2020. 10:50
0
ИЗВОР: Катера

Активности поводом Међународног Дана књиге, који се обиљежава 23. априла, Народна библиотека у Палама је морала да одложи за наредни период, због актуелног ванредног стања изазваног пандемијом вируса корона, рекао је у изјави за Катеру вршилац дужности директора ове библиотеке Бојан Чворо.

Међутим, о Дану књиге или важности књиге у нашем друштву увијек можемо нашироко разговарати, те смо тим поводом управо посјетили Народну библиотеку Пале, која постоји већ 99 година!

Ради се о једној од најстаријих културних установа у општини Пале, која већ дуги низ година дјелује у нешто више од 70 квадрата простора Културног центра, са богатим фондом књига, али и недовољно простора за складиштење истих.

Слика

В.Д. директора Чворо каже да тренутно броје преко 1.200 чланова, али да нису задовољни тим бројем, који је, према његовим ријечима, изузетно мали у односу на број становника општине Пале.

- Нисмо задовољни тим бројем, јер увијек може и мора пуно боље. Углавном се ради о старијој читалачкој публици са више од 40 година старости, што је поражавајући податак. Данас, у времену технолошког напретка, књига је доста занемарена од стране младих – каже Чворо.

Он додаје да за наредни период имају у плану, да спроведу низ активности и промоција књига, како би покушали да код младих пробуде жељу и интересовање за већим учлањењем у библиотеку и читањем књига.

- Радићемо и на промоцији и освјежавању фонда књига, те повећању броја чланова, за које сигурно имамо много више простора, те очекујем да би тај број могао да буде петоструко већи. Људи који су овдје запослени су спремни да своје идеје преточе у стварност и пред нама је период, гдје ћемо сви као колектив радити на подизању ове установе – каже Чворо.

Чворо истиче да је, када је недавно преузео функцију директора Народне библиотеке, затекао солидно стање од свог претходника, али да сматра да ова установа може боље функционисати.

- Простор у којем се налазимо је мали, негдје око 70 квадрата површине, што није довољно. Већ смо имали разговор са руководством општине Пале о томе да покушамо обезбједити нове и веће просторије за библиотеку. То нам је за сада приоритет, а потрудићемо се да кроз донације обезбједимо сва могућа средства, која ће нам помоћи да у наредном периоду остваримо наше циљеве – истиче Чворо.

Чворо каже да Народна библиотека Пале располаже са 34.000 књига, што је импозантан број, те да би пресељењем у нове и веће просторије, могли да повећају број књига и обезбједе нормалне услове за складиштење и чување.

- Имамо доста значајних дјела и наслова попут „Хваловог зборника“, али исто тако имамо једну од најбољих збирки дјела из завичајног одјељења, која је на понос ове установе. Управо ту долазимо до проблема са недостатком простора, гдје имамо намјеру да на посебан начин изложимо ова дјела – каже Чворо.

Завичајно одјељење броји око 1.200 књига, а ту се налазе и касете и ЦД-ови са садржајем везаним за општину Пале, те се ради о једном од најбољих завичајних одјељења у Републици Српској.

Чворо истиче да у наредном периоду жели да успостави озбиљнији рад ове установе, те докаже да Народна библиотека Пале, која ће идуће године обиљежити 100. годишњицу постојања, са пуним правом заслужује да буде „културни предводник“ општине Пале и да му је циљ вратити ову установу на мјесто гдје заслужује да буде.

Према његовим ријечима, у плану је организовање духовних и књижевних вечери са акцентом на вече посвећено недавно преминулом доктору Миодрагу Лазићу, који је написао књигу „Дневних ратног хирурга“ и по којем је снимљен истоимени документарни филм.

Народна библиотека Пале је историјски сљедбеник Народне књижице и читаонице основане 12. јануара 1921. године, у једној приватној згради у Палама. Библиотека се данас налази у згради Културног центра Пале, на другом спрату.

Народна библиотека се од 2013. године бави издаваштвом, а издали су седам књига, од чега се издваја „Огледалце српско“ аутора Ђорђа Сладоја.

Чланарина за библиотеку износи 10 КМ, а за дјецу погинулих бораца из цијеле Републике Српске је бесплатна, као и кориснике Бироа за запошљавање.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 14m
    0
  • Слани мафини
    13h 35m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 30m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 24m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 53m
    0