Narodna biblioteka kulturni predvodnik opštine Pale

22.04.2020. 10:50
0
IZVOR: Katera

Aktivnosti povodom Međunarodnog Dana knjige, koji se obilježava 23. aprila, Narodna biblioteka u Palama je morala da odloži za naredni period, zbog aktuelnog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, rekao je u izjavi za Kateru vršilac dužnosti direktora ove biblioteke Bojan Čvoro.

Međutim, o Danu knjige ili važnosti knjige u našem društvu uvijek možemo naširoko razgovarati, te smo tim povodom upravo posjetili Narodnu biblioteku Pale, koja postoji već 99 godina!

Radi se o jednoj od najstarijih kulturnih ustanova u opštini Pale, koja već dugi niz godina djeluje u nešto više od 70 kvadrata prostora Kulturnog centra, sa bogatim fondom knjiga, ali i nedovoljno prostora za skladištenje istih.

Slika

V.D. direktora Čvoro kaže da trenutno broje preko 1.200 članova, ali da nisu zadovoljni tim brojem, koji je, prema njegovim riječima, izuzetno mali u odnosu na broj stanovnika opštine Pale.

- Nismo zadovoljni tim brojem, jer uvijek može i mora puno bolje. Uglavnom se radi o starijoj čitalačkoj publici sa više od 40 godina starosti, što je poražavajući podatak. Danas, u vremenu tehnološkog napretka, knjiga je dosta zanemarena od strane mladih – kaže Čvoro.

On dodaje da za naredni period imaju u planu, da sprovedu niz aktivnosti i promocija knjiga, kako bi pokušali da kod mladih probude želju i interesovanje za većim učlanjenjem u biblioteku i čitanjem knjiga.

- Radićemo i na promociji i osvježavanju fonda knjiga, te povećanju broja članova, za koje sigurno imamo mnogo više prostora, te očekujem da bi taj broj mogao da bude petostruko veći. Ljudi koji su ovdje zaposleni su spremni da svoje ideje pretoče u stvarnost i pred nama je period, gdje ćemo svi kao kolektiv raditi na podizanju ove ustanove – kaže Čvoro.

Čvoro ističe da je, kada je nedavno preuzeo funkciju direktora Narodne biblioteke, zatekao solidno stanje od svog prethodnika, ali da smatra da ova ustanova može bolje funkcionisati.

- Prostor u kojem se nalazimo je mali, negdje oko 70 kvadrata površine, što nije dovoljno. Već smo imali razgovor sa rukovodstvom opštine Pale o tome da pokušamo obezbjediti nove i veće prostorije za biblioteku. To nam je za sada prioritet, a potrudićemo se da kroz donacije obezbjedimo sva moguća sredstva, koja će nam pomoći da u narednom periodu ostvarimo naše ciljeve – ističe Čvoro.

Čvoro kaže da Narodna biblioteka Pale raspolaže sa 34.000 knjiga, što je impozantan broj, te da bi preseljenjem u nove i veće prostorije, mogli da povećaju broj knjiga i obezbjede normalne uslove za skladištenje i čuvanje.

- Imamo dosta značajnih djela i naslova poput „Hvalovog zbornika“, ali isto tako imamo jednu od najboljih zbirki djela iz zavičajnog odjeljenja, koja je na ponos ove ustanove. Upravo tu dolazimo do problema sa nedostatkom prostora, gdje imamo namjeru da na poseban način izložimo ova djela – kaže Čvoro.

Zavičajno odjeljenje broji oko 1.200 knjiga, a tu se nalaze i kasete i CD-ovi sa sadržajem vezanim za opštinu Pale, te se radi o jednom od najboljih zavičajnih odjeljenja u Republici Srpskoj.

Čvoro ističe da u narednom periodu želi da uspostavi ozbiljniji rad ove ustanove, te dokaže da Narodna biblioteka Pale, koja će iduće godine obilježiti 100. godišnjicu postojanja, sa punim pravom zaslužuje da bude „kulturni predvodnik“ opštine Pale i da mu je cilj vratiti ovu ustanovu na mjesto gdje zaslužuje da bude.

Prema njegovim riječima, u planu je organizovanje duhovnih i književnih večeri sa akcentom na veče posvećeno nedavno preminulom doktoru Miodragu Laziću, koji je napisao knjigu „Dnevnih ratnog hirurga“ i po kojem je snimljen istoimeni dokumentarni film.

Narodna biblioteka Pale je istorijski sljedbenik Narodne knjižice i čitaonice osnovane 12. januara 1921. godine, u jednoj privatnoj zgradi u Palama. Biblioteka se danas nalazi u zgradi Kulturnog centra Pale, na drugom spratu.

Narodna biblioteka se od 2013. godine bavi izdavaštvom, a izdali su sedam knjiga, od čega se izdvaja „Ogledalce srpsko“ autora Đorđa Sladoja.

Članarina za biblioteku iznosi 10 KM, a za djecu poginulih boraca iz cijele Republike Srpske je besplatna, kao i korisnike Biroa za zapošljavanje.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 34m
    0
  • Slani mafini
    15h 55m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 50m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 44m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 13m
    3