Насилан упад у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, сузавцем и шок бомбама на окупљене Србе

26.05.2023. 17:06
2
ИЗВОР: glassrpske.com/Агенције

Предсједник Србије Александар Вучић идао је наредбу да се Војска Србије стави у највишу борбену готовост. Више десетина припадника специјалне полиције стигло је џиповима до зграда локалних самоуправа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а на улазима у зграде окупљено је на десетине Срба, запослених у привременим органима тих општина.

Центар града под димом од сузавца

Припадници тзв. Косовске полиције ушли су у зграду општине у Лепосавићу уз велику количину испаљеног сузавца и шок бомби. Центар града је у диму.

У тoку упад и у зграду општине у Лепосавићу

Послије упада у зграде општина у Звечану и Зубином Потоку, припадници Косовске полиције тренутно насилно улазе и у зграду општине у Лепосавићу. Како јавља репортер Косово онлајн испалили су сузавац и шок бомбе.

Слика

Фото: glassrpske.com

Сузавац и у дворишту цркве

Косовска полиција је током акције упада у зграду општине у Звечану бацила сузавац и у двориште Сркве Светог Ђорђа и испред Дома здравља у овом мjесту.

Полиција и даље испред општине Звечан

Пуно припадника специјалне полиције и даље је испред општине Звечан, јавља РТС.

Дио полицајаца у оклопним возилима је напустио подручје око општине, а они који су остали и даље контролишу тај простор.

Полиција је ставила зграду општине под контролу, али не дозвољава прилаз.

У зграду општине Зубин Поток ушао нови предсjедник, полиција грађане растjерала сузавцем

У зграду локалне самоуправе у Зубином Потоку полиција је обезбиједила улазак новог предсједника општине Измира Зећирија.

Прије тога полиција је сузавцем растjерала окупљене грађане.

Арсенијевић: Тукло ме више полицајаца, потврдиће камере

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" рекао је да је косовска полиција прво кренула на жене, па на њега, као и да су га сузавцем попрскали дирекно у очи.

- Био сам дезорентисан, одвукли су ме између два аута, почели да ме туку - рекао је Арсенијевић. Истиче да је у једном тренутку један полицајац рекао на албанском да не туку оне с камерама.

Описао је једног од полицајаца који су га тукли, који му је био специфичан, наводећи да његове тврдње могу потврдити камере са зграде Општине.

Радомировић: У КБЦ Косовска Митровица збринуто десеторо повређених грађана

Замјеница директора Клиничко-болничког центра у Сјеверној Митровици Даница Радомировић потврдила је данас за Танјуг да је десетак особа збринуто у тој установи са лакшим тјелесним повредама.

- Десетак особа збринуто је на пријемном хируршком одељењу, одељењу ортопедије и очном одељењу са лакшим телесним повредама од шок-бомби и сузавца, као и видљивим повредама лица - рекла је Радомировић.

Она је напоменула и да нико од њих није задржан у болници.

Косовска полиција ушла је раније данас у зграду општине Звечан, пошто је претходно испред општине, гдје су се окупили грађани, испалила сузавце и шок бомбе.

Дошло је до сукоба између полиције и грађана, а на грађане су бацани сузавци и шок бомбе, док су се у граду чули и пуцњи.

Оклопна возила на улицама

Након уласка припадника Косовске полиције уз сузавац и шок бомбе у зграду општине, оклопна возила патролирају улицама Звечана.

Припадници Кфора у Звечану

У Звечану су присутни и припадници Кфора, али се за сада држе по страни и нису реаговали на дешавања у граду након што је Косовска полиција уз употребу сузавца и шок бомби ушла у зграду општине.

Више повријеђених примљено у КБЦ Митровица

У КБЦ Косовска Митровица је након инцидената у Звечану примљено неколико грађана који су задобили повреде од шок бомби и сузавца.

Грађани постављају блокаде испред општине Лепосавић

На скретању ка згради општине Лепосавић грађани су поставили барикаде. Истоварен је шљунак и на тај начин блокиран дио пута.

Колона оклопних полицијских возила у ушла у Звечан

Оклопна возила специјалних јединица Косовске полиције ушла су у Звечан.

Запаљен аутомобил полиције у Звечану

На друштвеним мрежама појавили су се снимци и фотографије запаљених аутомобила у Звечану. Запаљени су аутомобили Косовске полиције и један цивилни ауто.

Слика

Фото: glassrpske.com

Вучић издао наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије

Предсједник Србије Александар Вучић издао је данас наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен, сазнаје Танјуг.

Предсједник и врховни командант Александар Вучић потписао је наредбу о подизању борбене готовости јединица Војске Србије на највиши ниво, и наредио им хитан покрет у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Министар одбране Милош Вучевић је потврдио да је Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на КиМ драматична.

- Све оно на шта је председник Вучић упозоравао данима и недељама да Приштина срља даље у ескалацију и спровођење терора над српском заједницом пре свега на северу КиМ и скретао пажњу међународној заједници и посредницима у дијалогу између Приштине и Београда се, нажалост, показало тачним - рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је истакао да је Војска Србије започела активности по наредби предсједника Вучића.

- Неко мора да разуме да оно што Аљбин Курти ради води нас ка црвеним линијама, води нас ка потпуном колапсу дијалога, води нас ка деескалацији на терену - рекао је Вучевић.

Косовска полиција ушла у зграду општине Звечан

Припадници косовске полиције ушли су у зграду општине Звечан.

На улици је огромна количина дима од сузавца и шок бомби.

Оклопна возила и специјалне јединице полиције налазе се испред зграде општине.

Сукоб окупљених и полиције у Звечану, бачене шок бомбе

Између окупљених и полиције у Звечану дошло је до сукоба , јавља РТС.

Наводи да је запаљено полицијско возило, као и да су бачене шок бомбе.

Прекинута настава у школама у Косовској Митровици

На факултетима и у школама у Косовској Митровици прекинута је настава.

Припадници Косовске полиције окружили су данас прије подне зграде општина Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, након чега су се огласиле сирене за узбуну.

Срби из тих градова, видно узнемирени овим дешавањима, почели су да се окупљају око зграда општина, а у непосредој близини налазе се и припадници и џипови Кфора и Еулекса, преноси Косово онлајн.

Све се догађа када је већина запослених у привременим органима и другим институцијама на путу за Београд, ради присуства скупу на који их је позвао предсједник Србије.

Јуче су нови предсједници општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу положили заклетву и преузели дужности као први предсједници албанске националности од формирања локалних структура власти у овим срединама под окриљем владе у Приштини.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Дијана 26.05.2023. 19:15
    Нека Господ сачува наш народ на Космету и свуда.
    Уз овакве наше власти, гори непријатељ нам не треба.
    Није Аљек ништа потписао, а гле чуда, све се спроводи. Страшно и срамотно.
  • Generic placeholder image
    1312 26.05.2023. 17:41
    dok albanski siptarski i muslimanski autobusi voze budjavu srpsku sirotinju na miting.. doci ce dan kada ce srbin ponosno ustati iz kaljuge i sve ove izdajnike okaciti o terazijske bandere !!! uskoro
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 46m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 5m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    14h 32m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 12m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 53m
    0