Наставак притисака: Изгорјела штала српске породице код Косовске Каменице

08.02.2024. 11:37
0
ИЗВОР: Танјуг

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је у селу Одановце код Косовске Каменице изгорјела штала породице Миленковић, а да се сумња, будући да у објекту није било електричних инсталација, да је пожар изазван људским фактором, као наставак притисака и застрашивања Срба на Косову у Метохији, који су интензивирани након посљедње одлуке Аљбина Куртија да укине српски динар у покрајини.

Како се наводи, изгорјели су кров и хиљаду бала сена, а од ватре је спасена стока и трактор.

- Међутим осим што је четворочланој породици Миленковић нанета материјална штета, свим Србима Косовскопоморавског округа је на овај начин поручено да су непожељни. Представници Канцеларије за Косово и Метохију на терену обишли су погођену породицу и поручили да ће помоћи да се штета санира - истиче се у саопштењу.

У већински албанском селу Одановце живи десетак српских породица, а недавно је једном од Срба запаљен аутомобил.

Канцеларија истиче да смо свједоци да на Косову и Метохији из дана у дан институционално насиље, уведено од стране Аљбина Куртија, прераста у физички линч, са циљем да се Србима створе потпуно немогући услови за живот и опстанак у нашој јужној покрајини.

Наводи се да када политичке структуре манифестују отворену нетрпељивост према једној друштвеној групи, и то без икакве задршке или наговештаја санкција, онда и појединци то схватају као позив да се укључе у кампању прогона.

- Намера Аљбина Куртија је да Србе натера да се иселе са Косова и Метохије, а кампања насиља и систематског обесправљивања ће несумњиво бити настављена уколико се одлучном реакцијом међународне заједнице режим у Приштини не заузда и не спречи у злочиначким намерама - наводи се у саопштењу.

Додаје се да Србија, у интересу хуманости али и стабилности и мира у региону, још једном позива све релевантне међународне чиниоце да обуздају Куртија и његов "шовинистички поход" против српског народа на Косову и Метохији.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    3h 10m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    3h 15m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    4h 7m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    16h 37m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    4h 21m
    0