Наставак суђења Дудаковићу

08.05.2023. 08:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Суђење некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине требало би данас да буде настављено пред Судом БиХ.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, као и прогон и уништавање вјерских објеката, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Суд БиХ одбио је 27. априла као неоснован приједлог Тужилаштва БиХ за укидање изречених мјера забране и одређивање притвора Дудаковићу.

Дудаковићу су на снази мјере којим му је забрањено напуштање боравишта и путовања изван БиХ, док му је на територији БиХ ограничено кретање, уз привремено одузимање пасоша, те забране издавања нових путних исправа и кориштења личне карте за прелазак преко границе.

Овим мјерама Дудаковићу је забрањено састајање са одређеним лицима или повезивање на било који начин са свједоцима наведеним у оптужници Тужилаштва БиХ, као и контактирање са свим представницима медија о чињеницама које се односе на овај кривични поступак, као и јавна обраћања у вези са овим поступком, саопштено је из Суда БиХ.

Рочиште је заказано за 13.00 часова. 

Коментари 0
Повезане вијести
Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса
Из амбасада мук на Бећировићево величање Дудаковића и "часну" борбу Из амбасада мук на Бећировићево величање Дудаковића и "часну" борбу
Свједоци на суђењу Дудаковићу: Ко је остао, завршио у масовној гробници или нестао Свједоци на суђењу Дудаковићу: Ко је остао, завршио у масовној гробници или нестао
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  8h 14m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  8h 49m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  19h 50m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  2h 41m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  20h 57m
  0