Наставак суђења за злочине у Добровољачкој улици

29.05.2024. 10:58
0
ИЗВОР: srna.rs

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење Ејупу Ганићу и другим оптуженим за злочине над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

На рочишту 8. маја свједок Тужилаштва БиХ Милутин Кусмук испричао је како је 3. маја 1992. године заустављена колона ЈНА, након чега је био заробљен, а потом и тучен

Он је испричао да је 2. маја 1992. у поподневним сатима дошао у касарну на Бистрику и да је почео напад из правца Бистрика и Вијећнице који је дуго трајао.

Тада и наредно јутро видио је погинуле особе.

Кусмук се присјетио како се 3. маја прочуло да је Алија Изетбеговић задржан на аеродрому, да је договорено примирје и да ће они из касарне изаћи без посљедица, међутим, како је додао, тако није било.

Свједок је навео да су добили наредбу да паркирају возила и утоварају ствари и додао да је стигао УНПРОФОР и да је кренула колона са два њихова транспортера на почетку.

Кусмук је рекао да мисли да је био на средини колоне.

Он је навео да је стигао до зграде „Папагајка“ када се чула јака галама и пуцање, те да је изведен из камиона под који се склонио, а да му је оружје било одузето.

Кусмук је рекао да је видио како је возач возила испред њега био рањен, а потом и убијен.

Описујући особе које су ту биле, Кусмук је изјавио да су биле наоружане, те да је један број био у цивилу, а други у униформама.

– Купили су нас и водили према парку и постројавали – рекао је Кусмук и додао да су потом одведени у „ФИС“, као и да су то учинили припадници „Зелених беретки“.

Кусмук је посвједочио да је у „ФИС-у“ био мучен, а да је потом био одведен у полицију, као и у Централни затвор.

Кусмук је навео да је вођен и у општину Центар, гдје је писао изјаву, да би 8. маја био размијењен.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Најчитаније
  • У БиХ поскупјеле цигарете
    23h 5m
    0
  • Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
    7h 59m
    0
  • Полицајац украо 180 килограма сира, па остао без посла
    21h 24m
    0
  • TECHNO MIN запошљава: Продавач IT опреме
    3h 23m
    0
  • Да ли смо сигурни ако гром удари у ауто?
    19h 16m
    0