Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj ulici

29.05.2024. 10:58
0
IZVOR: srna.rs

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Ejupu Ganiću i drugim optuženim za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Na ročištu 8. maja svjedok Tužilaštva BiH Milutin Kusmuk ispričao je kako je 3. maja 1992. godine zaustavljena kolona JNA, nakon čega je bio zarobljen, a potom i tučen

On je ispričao da je 2. maja 1992. u popodnevnim satima došao u kasarnu na Bistriku i da je počeo napad iz pravca Bistrika i Vijećnice koji je dugo trajao.

Tada i naredno jutro vidio je poginule osobe.

Kusmuk se prisjetio kako se 3. maja pročulo da je Alija Izetbegović zadržan na aerodromu, da je dogovoreno primirje i da će oni iz kasarne izaći bez posljedica, međutim, kako je dodao, tako nije bilo.

Svjedok je naveo da su dobili naredbu da parkiraju vozila i utovaraju stvari i dodao da je stigao UNPROFOR i da je krenula kolona sa dva njihova transportera na početku.

Kusmuk je rekao da misli da je bio na sredini kolone.

On je naveo da je stigao do zgrade „Papagajka“ kada se čula jaka galama i pucanje, te da je izveden iz kamiona pod koji se sklonio, a da mu je oružje bilo oduzeto.

Kusmuk je rekao da je vidio kako je vozač vozila ispred njega bio ranjen, a potom i ubijen.

Opisujući osobe koje su tu bile, Kusmuk je izjavio da su bile naoružane, te da je jedan broj bio u civilu, a drugi u uniformama.

– Kupili su nas i vodili prema parku i postrojavali – rekao je Kusmuk i dodao da su potom odvedeni u „FIS“, kao i da su to učinili pripadnici „Zelenih beretki“.

Kusmuk je posvjedočio da je u „FIS-u“ bio mučen, a da je potom bio odveden u policiju, kao i u Centralni zatvor.

Kusmuk je naveo da je vođen i u opštinu Centar, gdje je pisao izjavu, da bi 8. maja bio razmijenjen.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili Stanišić: Na ispitivanju tukli zarobljenike da priznaju ono što nisu učinili
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Najčitanije
  • Blagoju Markoviću i Marku Stevanoviću uručene nagrade za najbolje poslovne ideje
    23h 40m
    0
  • U BiH poskupjele cigarete
    21h 57m
    0
  • Dizel i benzin poskupljuju, evo za koliko
    6h 51m
    0
  • Policajac ukrao 180 kilograma sira, pa ostao bez posla
    20h 16m
    0
  • Da li smo sigurni ako grom udari u auto?
    18h 8m
    0