Настављају се преговори о формирању власти на нивоу БиХ

28.11.2022. 09:42
0
ИЗВОР: srpskainfo

Представници опозиционих партија из Републике Српске данас ће се у Сарајеву састати с представницима СДП како би разговарали о формирању власти на нивоу БиХ.

Иако се мислило да је већ све договорено и да ће власт на нивоу БиХ у наредне четири године чинити СНСД-ХДЗ и странке „осморке“, међу којима је и СДП, чини се да трка још није завршена.

Делегација СДС, ПДП и покрета „За правду и ред“ данас иду у Сарајево на позив СДП како би разговарали о формирању власти, а опозициони лидери вјерују како је могуће да се будући Савјет министара БиХ формира без СНСД.

На столу двије теме

Лидер покрета “За правду и ред”, Небојша Вукановић, истиче за Српскаинфо да ће данас на столу бити двије теме које су узајамно повезане.

Прва ће се односити на избор српских делегата у Дом народа БиХ, а друга на формирање новог Савјета министара БиХ.

Вукановић је подсјетио да се ове седмице у парламенту Српске бирају делегати за Дом народа и да ће од посланика који се налазе у Клубу “Покрет за државу”, а међу којима је и двоје из СДП, зависити да ли ће СНСД имати три или четири делегата, односно да ли ће опозиција имати једног или два делегата.

– То ће сигурно бити једна од тема нашег разговора. Видјећемо да ли побједници у Федерацији БиХ, тачније лидери странака “осморке” желе да се направи заокрет и да у овој земљи дође до смиривања тензија, нормализације стања у друштву, окретању стварним животним проблемима и нормалнијег функционисања институција на нивоу БиХ или ће и даље да трпе понижења и увреде од СНСД – наводи Вукановић.

Он очекује да би се на данашњем састанку могао направити коректан договор о принципима функционисања новог Савјета министара који би се бавио, прије свега, животним проблемима, а не би служио за блокаде.

– То смо видјели у протекле четири године. Није донесен ниједан закон од којег би грађани могли имати користи. То се најбоље види на Закону о акцизама, који није једини. Стално се повећавају намети на терет грађана – истиче Вукановић.

Таоци уцјена

На питање да ли је могуће да опозиција уђе у власт на нивоу БиХ умјесто СНСД, с обзиром да је та странка већ договорила сарадњу са ХДЗ, Вукановић истиче да јесте.

– СНСД и ХДЗ нису у могућности да постављају услове и ултиматуме јер немају већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који бира нови Савјет министара. Неопходно је пет гласова из Републике Српске, колико ми из опозиције имамо посланика, и проста већина у Представничком дому да би се формирао Савјет министара. Јасно је да оба услова постоје без СНСД, али и ХДЗ – каже Вукановић.

Он истиче како вјерује да ће у СДП бити довољно разума и да ће жељети да направе коректан договор с опозицијом да се формира нови Савјет министара који би сигурно био велики и важан искорак за ову земљу.

Вукановић каже да је на странкама “осморке”, коју чине опозиционе партије СДП, Наша странка, НиП, Странка за БиХ, За нове генерације, НЕС, ПДА и БХИ-КФ, да одлуче да ли ће бити „таоци уцјена СНСД и ХДЗ“.

– Имају избор или да бирају блокаде и уцјене и у наредне четири године или да бирају да ова земља иде напријед. На њима је да одлуче. Ми смо спремни за политички договор али не и за некаква условљавања или понижавања – објашњава Вукановић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 47m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 2m
    0