Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH

28.11.2022. 09:42
0
IZVOR: srpskainfo

Predstavnici opozicionih partija iz Republike Srpske danas će se u Sarajevu sastati s predstavnicima SDP kako bi razgovarali o formiranju vlasti na nivou BiH.

Iako se mislilo da je već sve dogovoreno i da će vlast na nivou BiH u naredne četiri godine činiti SNSD-HDZ i stranke „osmorke“, među kojima je i SDP, čini se da trka još nije završena.

Delegacija SDS, PDP i pokreta „Za pravdu i red“ danas idu u Sarajevo na poziv SDP kako bi razgovarali o formiranju vlasti, a opozicioni lideri vjeruju kako je moguće da se budući Savjet ministara BiH formira bez SNSD.

Na stolu dvije teme

Lider pokreta “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, ističe za Srpskainfo da će danas na stolu biti dvije teme koje su uzajamno povezane.

Prva će se odnositi na izbor srpskih delegata u Dom naroda BiH, a druga na formiranje novog Savjeta ministara BiH.

Vukanović je podsjetio da se ove sedmice u parlamentu Srpske biraju delegati za Dom naroda i da će od poslanika koji se nalaze u Klubu “Pokret za državu”, a među kojima je i dvoje iz SDP, zavisiti da li će SNSD imati tri ili četiri delegata, odnosno da li će opozicija imati jednog ili dva delegata.

– To će sigurno biti jedna od tema našeg razgovora. Vidjećemo da li pobjednici u Federaciji BiH, tačnije lideri stranaka “osmorke” žele da se napravi zaokret i da u ovoj zemlji dođe do smirivanja tenzija, normalizacije stanja u društvu, okretanju stvarnim životnim problemima i normalnijeg funkcionisanja institucija na nivou BiH ili će i dalje da trpe poniženja i uvrede od SNSD – navodi Vukanović.

On očekuje da bi se na današnjem sastanku mogao napraviti korektan dogovor o principima funkcionisanja novog Savjeta ministara koji bi se bavio, prije svega, životnim problemima, a ne bi služio za blokade.

– To smo vidjeli u protekle četiri godine. Nije donesen nijedan zakon od kojeg bi građani mogli imati koristi. To se najbolje vidi na Zakonu o akcizama, koji nije jedini. Stalno se povećavaju nameti na teret građana – ističe Vukanović.

Taoci ucjena

Na pitanje da li je moguće da opozicija uđe u vlast na nivou BiH umjesto SNSD, s obzirom da je ta stranka već dogovorila saradnju sa HDZ, Vukanović ističe da jeste.

– SNSD i HDZ nisu u mogućnosti da postavljaju uslove i ultimatume jer nemaju većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji bira novi Savjet ministara. Neophodno je pet glasova iz Republike Srpske, koliko mi iz opozicije imamo poslanika, i prosta većina u Predstavničkom domu da bi se formirao Savjet ministara. Jasno je da oba uslova postoje bez SNSD, ali i HDZ – kaže Vukanović.

On ističe kako vjeruje da će u SDP biti dovoljno razuma i da će željeti da naprave korektan dogovor s opozicijom da se formira novi Savjet ministara koji bi sigurno bio veliki i važan iskorak za ovu zemlju.

Vukanović kaže da je na strankama “osmorke”, koju čine opozicione partije SDP, Naša stranka, NiP, Stranka za BiH, Za nove generacije, NES, PDA i BHI-KF, da odluče da li će biti „taoci ucjena SNSD i HDZ“.

– Imaju izbor ili da biraju blokade i ucjene i u naredne četiri godine ili da biraju da ova zemlja ide naprijed. Na njima je da odluče. Mi smo spremni za politički dogovor ali ne i za nekakva uslovljavanja ili ponižavanja – objašnjava Vukanović.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Milan Petrović iz SDS-a kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petrović iz SDS-a kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske
Ambasada Rusije: Osuditi antidejtonske izjave Denisa Bećirovića Ambasada Rusije: Osuditi antidejtonske izjave Denisa Bećirovića
Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  23h 18m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 13m
  6
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  19h 31m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  19h 21m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  16h 28m
  0