Наставница добила отказ јер је рекла ђацима да нема црногорске нације

25.05.2020. 13:34
0
ИЗВОР: СРНА

Наставница физичког васпитања у подгоричкој Основној школи "Сутјеска" добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да црногорска нација и црква не постоје и објаснила им зашто није добар Закон о слободи вјероисповијести.

Према писању подгоричких "Дневних новина", то се догодило прије три мјесеца, што је потврдило и црногорско Министарство просвјете, уз образложење да је наставница добила отказ "због запањујуће злоупотребе малољетне дјеце у политичке сврхе".

Наставница је на часу физичког васпитања рекла дјеци да Црна Гора, након што се одвојила од Србије, жели да има црногорски језик и цркву.

- У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Е, сад, пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби, него Црногорци, иако националност као црногорска не постоји... Црна Гора се одвојила, има своју државу и хоће да има црногорски језик и црногорску цркву. Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то црногорска православна црква. Не можеш јер није то црногорска, већ Српска православна црква. Е, сад, народ не жели да иде у црногорску православну цркву јер та црква не постоји... Зато народ шета...- рекла је, између осталог, наставница.

Према наводима "Дневних новина", наставница је између осталог, рекла и да некима смета што се Црква зове српска јер мисле да је "србијанска"...

- Е ту је проблем, то није србијанска него српска, у коју смо сви до јуче ишли, и сад ако нас пусте да потпишемо закон /Закон о слободи вјероисповијести/ да све што је црквено постане државно, онда ће и неке друге тачке у том закону за које народ није информисан јавно да се споразумију да тако буде до краја и онда народ шета, зато народ шета. Не може неко да ти каже до јуче се славила слава Свети Василије Острошки или Свети Илија Пророк, или Свети Лука и онда ти неко дође и каже не, од сутра се то зове овако. Ако је мој ђед, твој ђед, њен прађед славио Светог архангела Михаила, он ће цијели живот да слави ту славу, то је Свети архангел Михаило цијели живот, не може неко да дође и да га прекрсти и да ти каже то није то. Не можете да мијењате нешто што су ваши коријени. Неко покушава да у то уведе политику, а то нема везе са политиком - рекла је наставница.

Управа школе је тражила да Министарство просвјете Црне Горе испита случај, а затим је наставница добила отказ.

- Тачно је да је у овој установи дошло до запањујуће злоупотребе малољетне дјеце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице. Зато смо све вријеме били подршка управи у намјери да искористи сва законска овлаштења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбједним, а не мјестом бруталне индоктринације - наводи се у одговору Министарства просвјете на питања "Дневних новина".

Из Министарства поручују да је "одлучним реаговањем, које је резултирало прекидом радног односа, показана њихова јасна намјера да учине све да школа таква и остане, а тако ће у свакој сличној ситуацији, без икакве дилеме, бити и убудуће".

Директор школе Веско Гаговић рекао је за "Дневне новине" да је школа процесуирала случај у складу са законом.

- Тачна је информација да је дошло до озбиљних прекорачења овлаштења и злоупотребе положаја од једне наставнице. У интересу је школе, односно дјеце да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује. Ово су врло озбиљне ситуације, те је школа процесуирала случај у складу са законом, а свој посао ћемо наставити да радимо непристрасно и професионално - навео је Гаговић.

Коментари 0
Повезане вијести
Отац Перовић: У Крајини је био погром, а не "Олуја" Отац Перовић: У Крајини је био погром, а не "Олуја"
Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    14h 51m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    18h 30m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    13h 0m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    21h 54m
    2
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    19h 57m
    1