НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 23 године, срушили зграду ТВ Нови Сад

03.05.2022. 09:21
0
ИЗВОР: СРНА

Два комплекса зграде Телевизије Нови Сад, данашње Радио-телевизије Војводине /РТВ/, до темеља су срушили авиони НАТО пакта на данашњи дан, на Свјетски дан слободе медија, прије 23 године.

Зграда Телевизије Нови Сад на Мишелуку била је пет пута мета пројектила НАТО-бомбардера, прије ноћи у којој је дефинитивно срушена.

Пуком срећом ни у једном од тих напада није било људских жртава, али је учињена огромна материјална штета, јер су зграда телевизије и већи дио опреме потпуно уништили разорни пројектили НАТО-бомбардера.

Тај бесмислени и ничим изазван напад најмоћније свјетске војне алијансе на слободну телевизијску кућу мало који медиј у свијету и Европи је експлицитно осудио, како данас, тако и у вријеме рушења оба комплекса зграда ТВ Нови Сад.

Истовремено, нико никад из НАТО-а није упутио извињење за рушење ТВ Нови Сад, једног од најмодернијих телевизијских центара у бившој Југославији.

Телевизија Нови Сад од тада је радила у изнајмљеном простору и у неодговарајућим условима. Изградња нове зграде почела је 18 година послије рушења, 22. новембра 2017. године.

Нови дом РТВ-а подигнут је на Мишелуку, на истом мјесту гдје се налазила зграда порушена 3. маја 1999. године. Сигнал из обновљене зграде РТВ-а пуштен је 25. новембра прошле године.

Камен темељац за дом Телевизије Нови Сад на Мишелуку постављен је 22. јуна 1973. Године. Посљедњи дио комплекса од више од 23.000 метара квадратних усељен је 1996. године. Само три године касније емитован је посљедњи програм из те зграде и то скраћена верзија Дневника на мађарском језику.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија.

Том одлуком жељела се подићи свијест о значају слободе медија, а уједно и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност поштовати и подржавати право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 5m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 16m
    4
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 2m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 24m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 38m
    3