НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

22.04.2023. 19:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење новинара Србије /УНС/, Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије /СИНОС/ уочи обиљежавања 24 године од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а истичу да је та војна организација починила ратни злочин и увела праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркос томе нико из НАТО структура није одговарао.

У извјештају организације "Амнести интернешенел" из 2000. године наводи се да су снаге НАТО починиле озбиљна кршења закона рата, што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу истакнутим случајевима је и убиство 16 медијских радника РТС-а, које је квалификовано као ратни злочин.

- У тренутку бомбардовања у згради су радили техничари и остало производно особље. Процјењује се да је у згради у тренутку напада радило најмање 120 цивила. Најмање 16 цивила је убијено, а још 16 је рањено - пише у извјештају ове организације која наводи и да је НАТО погодио мету коју је циљао.

"Амнести интернешнел" навео је и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера који је рекао да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је, према његовим речима, слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе.

- Били смо свјесни да ће се те слике вратити и да ће постојати инстинктивна симпатија за жртве кампанје - рекао је Блер за Би-Би-Си.

Извјештај "Амнести интернешенела" указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је "конкретан напад на централу РТС-а неизбјежан".

- Званичници НАТО у Бриселу рекли су за `Амнести интернешенел` да нису дали конкретно упозорење јер би то угрозило пилоте - пише у извјештају.

УНС, Струковни синдикат РТС-а и СИНОС поручују да је крајње вријеме да за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи.

НАТО је 23. априла 1999. године извршио ваздушни напад на зграду РТС у којем је на својим радним мјестима убијено 16 људи.

Авиони Алијансе су први пут у историји ратовања извршили напад на једну медијску кућу, иако се знало да се у згради РТС сваке ноћи налази између 150 и 160 цивила.

Зграда РТС-а, коју је НАТО, супротно свим правилима и обичајима ратовања, прогласио за легитимни војни циљ, бомбардована је током емитовања вијести.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица Служен помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица
Како је официр Александар Студен оборио НАТО авион изнад Пала (ФОТО) Како је официр Александар Студен оборио НАТО авион изнад Пала (ФОТО)
Годишњица почетка НАТО агресије на Српску Годишњица почетка НАТО агресије на Српску
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    14h 34m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 57m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    11h 30m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    14h 27m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    14h 18m
    0