НАТО позвао политичке лидере у БиХ да избјегавају реторику подјела

14.06.2021. 20:37
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Шефови држава и влада чланица НАТО су након данашњег самита објавили саопштење у којем су се у једној тачки дотакли и БиХ.

“Посвећени смо одржавању дијалога са БиХ” Изјава чланица НАТО након данашњег самита.

Они су истакли да “снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет стабилне и безбједне БиХ у складу са споразумом за мир у БиХ и другим релевантним међународним споразумима”.

– Подстичемо помирење и позивамо политичке лидере да избјегавају реторику подјела. Такође их потичемо да наставе са конструктивним радом и показивањем политичке воље за провођење политичких, изборних, правних економских и одбрамбених реформи – стоји у изјави чланица НАТО, под тачком 67.

Похвалили су БиХ, која је аспирант за чланство у НАТО, због континуиране подршке операцијама под водством овог савеза “не доводећи у питање коначну одлуку о чланству”, пише Кликс.

– Посвећени смо одржавању снажног политичког дијалога са Босном и Херцеговином и пружамо подршку спровођењу свих реформских напора. Подстичемо руководство БиХ да у потпуности искористи оно што нуди НАТО у погледу сигурности и партнерства – рекли су након данашњег самита.

Подсјетимо да је хрватски предсједник Зоран Милановић узбуркао јавност јуче након што је рекао да неће прихватити никакав документ НАТО у којем се јасно не нагласи конститутивност народа у БиХ и Дејтон. Након тога, данас, је објавио да је Дејтонски споразум уврштен у НАТО документ као фуснота.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 37m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 50m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 44m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 41m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 21m
    1