"НАТО спреман до посљедњег Украјинца да ратује против Русије"

08.03.2022. 19:14
0
ИЗВОР: politika.rs

Ове двије недјеље су нам показале да је НАТО спреман да до посљедњег Украјинца ратује против Русије. Спремни су да се догоди једна потпуна људска трагедија да би се ово продужило како би Русија вјечито имала жиг зле државе која изазива ратове, наводи Стеван Гајић

Послије 13 дана, колико траје војни сукоб у Украјини, украјинска војска је практично сломљена, а руска војна акција у тој земљи очигледно ће испунити задате циљеве, тврди научни сарадник Института за европске студије Стеван Гајић и додаје да је сукоб могао да се спријечи да је НАТО сјео за сто и озбиљно преговарао о руској забринутости за колективну безбједност у Европи и свијету.

Гајић сматра и да је у Украјини на дјелу класичан прокси или посреднички рат.

- Ове двије недјеље су нам показале да је НАТО спреман да до посљедњег Украјинца ратује против Русије. Спремни су да се догоди једна потпуна људска трагедија да би се ово продужило како би Русија вјечито имала жиг зле државе која изазива ратове - наводи Гајић за Танјуг, поводом ситуације у Украјини.

На питање да ли сматра да су догађања у Украјини могла да се спријече, одговара потврдно додајући да је НАТО могао да спријечи интервенцију у Украјини да је сјео за сто и озбиљно преговарао о руској забринутости за колективну безбједност у Европи и свијету.

- Они ни једног тренутка у посљедњих 30 година нису показали спремност да преговарају, већ су се само ширили и гутали једну по једну земљу на европском континенту - додаје Гајић.

Данас је на украјинском фронту затишје ради отварања хуманитарног коридора и изласка цивила из градова, а на питање ко је раније спречавао цивиле да изађу из градова, Гајић одговара да су то заправо били Украјинци.

- Данас је затишје зато што је украјинска страна коначно пустила људе да изађу из градова. Ипак, изгледа да су притисци са Запада били велики - сматра Гајић.

Каже и да је Русија од почетка жељела да спријечи велике погибије на украјинској страни, јер да није тако, истиче, понашали би се попут Американаца у Ираку и примјењивали тактику спржене земље.

Гајић не вјерује да може да дође до политичког рјешења сукоба, јер, како сматра, екстремисти у Украјини то не би дозволили.

Слика


Он тврди да је додатни проблем што Зеленски не контролише војску, а посебно не батаљоне као што је Азов, стациониране у Маријупољу, као и снагама у Доњецкој области које су опкољене.

Каже и да је главнина украјинске војске која се налази близу Доњецка, практично окружена, и да то значи да је Русија суштински рат већ добила.

- Процјењује се да је тамо око 60 одсто украјинских снага. То не значи да ни послије завршетка операција неће остати џепови који ће пуцати на руску војску, али је војска, као систем, обезглављена. Штабови су уништени, уништена је готово читава авијација, ратна флота, аеродроми, већи дио тенкова, артиљерије, војне технике - рекао је Гајић.

Он вјерује и да ће се пажња свјетске јавности ускоро окренути ка Пацифику, с обзиром да је Кина више пута посљедњих дана рекла да је Тајван дио њене територије и да су примјећени одређени покрети војске.

- Док се нови свјетски поредак, који се очигледно рађа и какав год он био, не заврши, у свијету ће бити турбулентно и ту се не ради о недјељама и мјесецима, већ о годинама - поручује Гајић.

На питање која је позиција и став Кине у украјинско-руском сукобу, Гајић каже да је јасно да је Кина земља која амортизује санкције према Русији купујући робу из Русије и склапајући нове уговоре са њом.

Како сматра, Кина је по први пут чврсто везана за Русију.

- Кини је јасно да, ако сада не подржи Русију и ако остане сама против комплетног Запада, неће имати шансе, без обзира на своју економску моћ. Кина у потпуности подржава Русију - закључује Гајић.  

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 11m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 40m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 54m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 58m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 6m
    0