"NATO spreman do posljednjeg Ukrajinca da ratuje protiv Rusije"

08.03.2022. 19:14
0
IZVOR: politika.rs

Ove dvije nedjelje su nam pokazale da je NATO spreman da do posljednjeg Ukrajinca ratuje protiv Rusije. Spremni su da se dogodi jedna potpuna ljudska tragedija da bi se ovo produžilo kako bi Rusija vječito imala žig zle države koja izaziva ratove, navodi Stevan Gajić

Poslije 13 dana, koliko traje vojni sukob u Ukrajini, ukrajinska vojska je praktično slomljena, a ruska vojna akcija u toj zemlji očigledno će ispuniti zadate ciljeve, tvrdi naučni saradnik Instituta za evropske studije Stevan Gajić i dodaje da je sukob mogao da se spriječi da je NATO sjeo za sto i ozbiljno pregovarao o ruskoj zabrinutosti za kolektivnu bezbjednost u Evropi i svijetu.

Gajić smatra i da je u Ukrajini na djelu klasičan proksi ili posrednički rat.

- Ove dvije nedjelje su nam pokazale da je NATO spreman da do posljednjeg Ukrajinca ratuje protiv Rusije. Spremni su da se dogodi jedna potpuna ljudska tragedija da bi se ovo produžilo kako bi Rusija vječito imala žig zle države koja izaziva ratove - navodi Gajić za Tanjug, povodom situacije u Ukrajini.

Na pitanje da li smatra da su događanja u Ukrajini mogla da se spriječe, odgovara potvrdno dodajući da je NATO mogao da spriječi intervenciju u Ukrajini da je sjeo za sto i ozbiljno pregovarao o ruskoj zabrinutosti za kolektivnu bezbjednost u Evropi i svijetu.

- Oni ni jednog trenutka u posljednjih 30 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju, već su se samo širili i gutali jednu po jednu zemlju na evropskom kontinentu - dodaje Gajić.

Danas je na ukrajinskom frontu zatišje radi otvaranja humanitarnog koridora i izlaska civila iz gradova, a na pitanje ko je ranije sprečavao civile da izađu iz gradova, Gajić odgovara da su to zapravo bili Ukrajinci.

- Danas je zatišje zato što je ukrajinska strana konačno pustila ljude da izađu iz gradova. Ipak, izgleda da su pritisci sa Zapada bili veliki - smatra Gajić.

Kaže i da je Rusija od početka željela da spriječi velike pogibije na ukrajinskoj strani, jer da nije tako, ističe, ponašali bi se poput Amerikanaca u Iraku i primjenjivali taktiku spržene zemlje.

Gajić ne vjeruje da može da dođe do političkog rješenja sukoba, jer, kako smatra, ekstremisti u Ukrajini to ne bi dozvolili.

Slika


On tvrdi da je dodatni problem što Zelenski ne kontroliše vojsku, a posebno ne bataljone kao što je Azov, stacionirane u Marijupolju, kao i snagama u Donjeckoj oblasti koje su opkoljene.

Kaže i da je glavnina ukrajinske vojske koja se nalazi blizu Donjecka, praktično okružena, i da to znači da je Rusija suštinski rat već dobila.

- Procjenjuje se da je tamo oko 60 odsto ukrajinskih snaga. To ne znači da ni poslije završetka operacija neće ostati džepovi koji će pucati na rusku vojsku, ali je vojska, kao sistem, obezglavljena. Štabovi su uništeni, uništena je gotovo čitava avijacija, ratna flota, aerodromi, veći dio tenkova, artiljerije, vojne tehnike - rekao je Gajić.

On vjeruje i da će se pažnja svjetske javnosti uskoro okrenuti ka Pacifiku, s obzirom da je Kina više puta posljednjih dana rekla da je Tajvan dio njene teritorije i da su primjećeni određeni pokreti vojske.

- Dok se novi svjetski poredak, koji se očigledno rađa i kakav god on bio, ne završi, u svijetu će biti turbulentno i tu se ne radi o nedjeljama i mjesecima, već o godinama - poručuje Gajić.

Na pitanje koja je pozicija i stav Kine u ukrajinsko-ruskom sukobu, Gajić kaže da je jasno da je Kina zemlja koja amortizuje sankcije prema Rusiji kupujući robu iz Rusije i sklapajući nove ugovore sa njom.

Kako smatra, Kina je po prvi put čvrsto vezana za Rusiju.

- Kini je jasno da, ako sada ne podrži Rusiju i ako ostane sama protiv kompletnog Zapada, neće imati šanse, bez obzira na svoju ekonomsku moć. Kina u potpunosti podržava Rusiju - zaključuje Gajić.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 9m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 24m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 42m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 34m
    0