Научни скуп о Чајничком јеванђељу почиње сутра у Источном Сарајеву

05.10.2023. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Трећи научни скуп „Српски средњовјековни споменици из Босне и Хума – проучавање Чајничког јеванђеља“ са међународним учешћем, почеће сутра у Источном Сарајеву.

Трећи научни скуп организују Митрополија дабробосанска и Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ и трајаће до недјеље, 8. октобра.

У Научном одбору су академици Бранко Летић, Анатолиј Аркадјевич Турилов, Јасмина Грковић Мејџор, професори Јанис Тарнанидис, Владислав Топаловић, Јелица Стојановић, Виктор Савић и Зорица Никитовић, саопштено је са Универзитета у Источном Сарајеву.

У Организационом одбору су Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, генерални секретар АНУРС-а Драго Бранковић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, дописни члан АНУРС Ранко Поповић, старјешина Храма Успења Пресвете Богородице у Чајничу Драгиша Симић и старјешина Храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву Велимир Дивљановић.

Отварање скупа планирано је у 9.00 часова, док су пленарна излагања кроз сесије планирана до 19.45 часова.

У суботу, 7. октобра, у 9.00 часова почеће прва сесија, док је за 14.00 часова планирано представљање Зборника радова „Српско писано насљеђе и историја средњовјековне Босне, Хума и Травуније“ и „Српска повеља средњовјековне Босне и Хума“ са историјског, теолошког, књижевног и језичког аспекта.

Истог дана од 16.00 часова планирана је посјета Старој цркви у Сарајеву и обилазак Музеја Старе цркве.

Пријем за учеснике научног скупа у сједишту Митрополије у Сарајеву планиран је за недјељу, 8. октобра у 11.00 часова, након литургије у Саборној цркви у Сарајеву која почиње у 9.00 часова.

Скуп ће бити одржан у Административном центру Републике Српске у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 29m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 14m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 13m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 19m
    0