Naučni skup o Čajničkom jevanđelju počinje sutra u Istočnom Sarajevu

05.10.2023. 14:15
0
IZVOR: srna.rs

Treći naučni skup „Srpski srednjovjekovni spomenici iz Bosne i Huma – proučavanje Čajničkog jevanđelja“ sa međunarodnim učešćem, počeće sutra u Istočnom Sarajevu.

Treći naučni skup organizuju Mitropolija dabrobosanska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i trajaće do nedjelje, 8. oktobra.

U Naučnom odboru su akademici Branko Letić, Anatolij Arkadjevič Turilov, Jasmina Grković Mejdžor, profesori Janis Tarnanidis, Vladislav Topalović, Jelica Stojanović, Viktor Savić i Zorica Nikitović, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Organizacionom odboru su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, generalni sekretar ANURS-a Drago Branković, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, dopisni član ANURS Ranko Popović, starješina Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču Dragiša Simić i starješina Hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu Velimir Divljanović.

Otvaranje skupa planirano je u 9.00 časova, dok su plenarna izlaganja kroz sesije planirana do 19.45 časova.

U subotu, 7. oktobra, u 9.00 časova počeće prva sesija, dok je za 14.00 časova planirano predstavljanje Zbornika radova „Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne, Huma i Travunije“ i „Srpska povelja srednjovjekovne Bosne i Huma“ sa istorijskog, teološkog, književnog i jezičkog aspekta.

Istog dana od 16.00 časova planirana je posjeta Staroj crkvi u Sarajevu i obilazak Muzeja Stare crkve.

Prijem za učesnike naučnog skupa u sjedištu Mitropolije u Sarajevu planiran je za nedjelju, 8. oktobra u 11.00 časova, nakon liturgije u Sabornoj crkvi u Sarajevu koja počinje u 9.00 časova.

Skup će biti održan u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji Lana Bjelica na BRIKS igrama u Rusiji
Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga Udruženje amputiraca iz Istočnog Sarajeva dvanaesti put kreće na hodočašću do Ostroga
Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO) Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)
Najčitanije
 • Kosovski novomučenik otac Hariton
  23h 8m
  1
 • Održan Sabor izvornog pjevanja
  12h 54m
  0
 • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
  19h 15m
  0
 • Služen parastos za poginule borce iz Kasindola (FOTO)
  20h 58m
  2
 • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
  19h 3m
  18