Научни скуп поводом Дана Правног факултета званично најбољи у држави

02.06.2023. 17:55
0
ИЗВОР: katera.news

Десети научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. на општу тему „Противрјечја савременог права“, од стране надлежне Комисије Министарства класификован је и категорисан као међународни научни скуп од посебног значаја прве категорије.

- У години када је одржан званично је био најбољи научни скуп у свим научним областима у држави. Са 20 бодова дијелио је прво мјесто са још једним скупом и то из области пољопривредних наука (АГРОСYМ), саопштили су са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Зборник радова са Десетог научног скупа објављен је у октобру 2022. године у три тома на око 1600 страна, а, како су саопштили са овог Факултета, одмах по објављивању Зборник је послат на класификацију и категоризацију која је ових дана коначно обављена, те су добили и званичну потврду квалитета одржаног скупа.

- Зборник радова прихваћен је за индексирање у сљедећим базама часописа, зборника и електронских књига: HeinOnline, EBSCO OPEN ACCESS и Central and Eastern European Online Library (CEEOL) ,што је још један доказ квалитета објављених радова – наводи се у саопштењу.

Са Правног факултета подсјећају да су суорганизатори Десетог научног скупа били Међународни савез правника, Европска организација за јавно право, Институт за упоредно право, Српско удружење за кривичноправу теорију и праксу, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско фискално друштво (Огранак за Србију Међународне фискалне асоцијације).

- У раду овог скупа учествовало је 137 учесника, аутора и коаутора, из 15 држава (Русија, Италија, Њемачка, Румунија, Мађарска, Бугарска, Грчка, Аустрија, Индија, Перу, Србија, Северна Македонија, Хрватска, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су усмено саопштили 118 реферата, на енглеском, руском, италијанском, српском и осталим матерњим језицима – подсјетили су, те додали да је у години када је одржан, овај скуп био и највећи научни скуп у области права одржан те године на простору бивше Југославије.

Додају да, будући да је 11. научни скуп поводом Дана Правног факултета на општу тему „Право између стварања и тумачења“, одржан почетком новембра 2022. године, био још већи и значајнији, исту категорију и класификацију имаће и он након објављивања и слања Зборника радова Комисији на вредновање.

- На 11. научном скупу учествовало је 179 аутора и коаутора, са четири континента, из 20 држава (Русија, Грчка, Италија, Мађарска, Шпанија, Француска, Уједињено Краљевство, Бугарска, Румунија, Белгија, Финска, Мексико, Колумбија, Перу, Србија, Сјеверна Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су саопштили 151 реферат на српском, руском, енглеском, италијанском, односно матерњим језицима учесника – напоменули су, те додали да је и овај скуп, у години када је одржан, био највећи научни скуп у области права на простору бивше Југославије.

Научни скуп поводом Дана Правног факултета доказ је регионалног, европског али и свјетског угледа који има Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

- Повјерење које су Правном факултету указале међународне научноистраживачке организације и удружења својим суорганизаторством, као и истакнути правници свјетског угледа својим учешћем на скупу, показали су да је наш факултет стасао у једну од најозбиљнијих и најугледнијих установа у области правне науке на цијелом простору југо-источне Европе али и шире – закључили су са Правног факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
На Универзитету у Источном Сарајеву у првом року уписано 967 студената На Универзитету у Источном Сарајеву у првом року уписано 967 студената
Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 3m
    9