Научни скуп поводом Дана Правног факултета званично најбољи у држави

02.06.2023. 17:55
0
ИЗВОР: katera.news

Десети научни скуп поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. на општу тему „Противрјечја савременог права“, од стране надлежне Комисије Министарства класификован је и категорисан као међународни научни скуп од посебног значаја прве категорије.

- У години када је одржан званично је био најбољи научни скуп у свим научним областима у држави. Са 20 бодова дијелио је прво мјесто са још једним скупом и то из области пољопривредних наука (АГРОСYМ), саопштили су са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Зборник радова са Десетог научног скупа објављен је у октобру 2022. године у три тома на око 1600 страна, а, како су саопштили са овог Факултета, одмах по објављивању Зборник је послат на класификацију и категоризацију која је ових дана коначно обављена, те су добили и званичну потврду квалитета одржаног скупа.

- Зборник радова прихваћен је за индексирање у сљедећим базама часописа, зборника и електронских књига: HeinOnline, EBSCO OPEN ACCESS и Central and Eastern European Online Library (CEEOL) ,што је још један доказ квалитета објављених радова – наводи се у саопштењу.

Са Правног факултета подсјећају да су суорганизатори Десетог научног скупа били Међународни савез правника, Европска организација за јавно право, Институт за упоредно право, Српско удружење за кривичноправу теорију и праксу, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско фискално друштво (Огранак за Србију Међународне фискалне асоцијације).

- У раду овог скупа учествовало је 137 учесника, аутора и коаутора, из 15 држава (Русија, Италија, Њемачка, Румунија, Мађарска, Бугарска, Грчка, Аустрија, Индија, Перу, Србија, Северна Македонија, Хрватска, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су усмено саопштили 118 реферата, на енглеском, руском, италијанском, српском и осталим матерњим језицима – подсјетили су, те додали да је у години када је одржан, овај скуп био и највећи научни скуп у области права одржан те године на простору бивше Југославије.

Додају да, будући да је 11. научни скуп поводом Дана Правног факултета на општу тему „Право између стварања и тумачења“, одржан почетком новембра 2022. године, био још већи и значајнији, исту категорију и класификацију имаће и он након објављивања и слања Зборника радова Комисији на вредновање.

- На 11. научном скупу учествовало је 179 аутора и коаутора, са четири континента, из 20 држава (Русија, Грчка, Италија, Мађарска, Шпанија, Француска, Уједињено Краљевство, Бугарска, Румунија, Белгија, Финска, Мексико, Колумбија, Перу, Србија, Сјеверна Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су саопштили 151 реферат на српском, руском, енглеском, италијанском, односно матерњим језицима учесника – напоменули су, те додали да је и овај скуп, у години када је одржан, био највећи научни скуп у области права на простору бивше Југославије.

Научни скуп поводом Дана Правног факултета доказ је регионалног, европског али и свјетског угледа који има Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

- Повјерење које су Правном факултету указале међународне научноистраживачке организације и удружења својим суорганизаторством, као и истакнути правници свјетског угледа својим учешћем на скупу, показали су да је наш факултет стасао у једну од најозбиљнијих и најугледнијих установа у области правне науке на цијелом простору југо-источне Европе али и шире – закључили су са Правног факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 59m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 34m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 27m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 28m
    0