Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta zvanično najbolji u državi

02.06.2023. 17:55
0
IZVOR: katera.news

Deseti naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. na opštu temu „Protivrječja savremenog prava“, od strane nadležne Komisije Ministarstva klasifikovan je i kategorisan kao međunarodni naučni skup od posebnog značaja prve kategorije.

- U godini kada je održan zvanično je bio najbolji naučni skup u svim naučnim oblastima u državi. Sa 20 bodova dijelio je prvo mjesto sa još jednim skupom i to iz oblasti poljoprivrednih nauka (AGROSYM), saopštili su sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zbornik radova sa Desetog naučnog skupa objavljen je u oktobru 2022. godine u tri toma na oko 1600 strana, a, kako su saopštili sa ovog Fakulteta, odmah po objavljivanju Zbornik je poslat na klasifikaciju i kategorizaciju koja je ovih dana konačno obavljena, te su dobili i zvaničnu potvrdu kvaliteta održanog skupa.

- Zbornik radova prihvaćen je za indeksiranje u sljedećim bazama časopisa, zbornika i elektronskih knjiga: HeinOnline, EBSCO OPEN ACCESS i Central and Eastern European Online Library (CEEOL) ,što je još jedan dokaz kvaliteta objavljenih radova – navodi se u saopštenju.

Sa Pravnog fakulteta podsjećaju da su suorganizatori Desetog naučnog skupa bili Međunarodni savez pravnika, Evropska organizacija za javno pravo, Institut za uporedno pravo, Srpsko udruženje za krivičnopravu teoriju i praksu, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko fiskalno društvo (Ogranak za Srbiju Međunarodne fiskalne asocijacije).

- U radu ovog skupa učestvovalo je 137 učesnika, autora i koautora, iz 15 država (Rusija, Italija, Njemačka, Rumunija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Austrija, Indija, Peru, Srbija, Severna Makedonija, Hrvatska, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su usmeno saopštili 118 referata, na engleskom, ruskom, italijanskom, srpskom i ostalim maternjim jezicima – podsjetili su, te dodali da je u godini kada je održan, ovaj skup bio i najveći naučni skup u oblasti prava održan te godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodaju da, budući da je 11. naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta na opštu temu „Pravo između stvaranja i tumačenja“, održan početkom novembra 2022. godine, bio još veći i značajniji, istu kategoriju i klasifikaciju imaće i on nakon objavljivanja i slanja Zbornika radova Komisiji na vrednovanje.

- Na 11. naučnom skupu učestvovalo je 179 autora i koautora, sa četiri kontinenta, iz 20 država (Rusija, Grčka, Italija, Mađarska, Španija, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Rumunija, Belgija, Finska, Meksiko, Kolumbija, Peru, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su saopštili 151 referat na srpskom, ruskom, engleskom, italijanskom, odnosno maternjim jezicima učesnika – napomenuli su, te dodali da je i ovaj skup, u godini kada je održan, bio najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije.

Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta dokaz je regionalnog, evropskog ali i svjetskog ugleda koji ima Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Povjerenje koje su Pravnom fakultetu ukazale međunarodne naučnoistraživačke organizacije i udruženja svojim suorganizatorstvom, kao i istaknuti pravnici svjetskog ugleda svojim učešćem na skupu, pokazali su da je naš fakultet stasao u jednu od najozbiljnijih i najuglednijih ustanova u oblasti pravne nauke na cijelom prostoru jugo-istočne Evrope ali i šire – zaključili su sa Pravnog fakulteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom roku upisano 967 studenata Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom roku upisano 967 studenata
Nakon prvog upisnog roka ostalo 27 slobodnih mjesta na budžetu na Mašinskom fakultetu Nakon prvog upisnog roka ostalo 27 slobodnih mjesta na budžetu na Mašinskom fakultetu
U ponedjeljak u Palama komemoracija povodom smrti Uroša Pene U ponedjeljak u Palama komemoracija povodom smrti Uroša Pene
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  20h 54m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  17h 45m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  22h 49m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  21h 36m
  4
 • Osipanje u Klubu odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža
  3h 38m
  5