Научни скуп у Палама највећи у области права у Европи

26.10.2024. 13:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Научни скуп на Палама о теми "Право између заштите и злоупотребе", на којем учествује 240 аутора и коаутора из 26 земаља, представља највећи овогодишњи скуп у области права у Европи на којем ће бити дати конкретни приједлози носиоцима законодавне, извршне и судске власти, рекао је декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић.

Марковић је изјавио новинарима, уочи данашњег скупа, да су пријављена 192 реферата, те да су овако велики скуп успјели организовати захваљујући подршци и помоћи предједника Републике Српске Милорада Додика, министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељка Будимира, али и бројних организација, институција и носилаца власти који су разумјели значај овог научног скупа.

Он је појаснио да ће у девет секција, које обухватају све правне дисциплине, бити отворена бројна питања која су важна и за међународно право и за национално права бројних држава.

- Желимо да развијамо критичку научну мисао, да отворено, слободно разговарамо о многим темама и проблемима са којима се суочавају правни системи, не само наш, него и других држава, као и међународни правни поредак. Желимо да понудимо одговоре који могу бити корисни за даљи научни развој дискусије у области правних наука и могу послужити и носиоцима власти - рекао је Марковић.

Према његовим ријечима, циљ учесника је и да буду конструктивни и дају приједлоге, мишљења и иницијативе, те допринесу не само правној науци већ да њихов зборник који ће бити објављен сљедеће године послужи као мотивација приликом израде законских и других прописа носиоцима власти јер постоји много недостатака у Републици Српској, Федерацији БиХ и другим земљама.

Професор Миленко Крећа, свјетски признати стручњак у области међународног јавног права, рекао је да је ово један од престижних скупова чији су учесници, како они који се баве међународним тако и националним правом, посвећени тешкој, али племенитој идеји владавине права.

Он је нагласио да је владавина права увијек била кључно питање у свакој држави и међународној заједници у цјелини, поготово данас када у међунароној заједници постоји низ тензија и турбуленција које пријете, не само фундаменталним правима појединаца и група, већ и држава.

- Претерано би било очекивати да ће било које саветовање, па и ово данашње суштински допринети јачању владавине права, то је коначна ствар која се тиче држава. Али, неспорно је да ће скуп угледних правника као што је овај на Палама допринети кристализацији појмова националног и међународног права и самим тим индиректно у оквирима у којима наука има у политичким, реалним и друштвеним односима допринети владавини права - изјавио је Крећа.

Он је додао да злоупотребе права има, али да је поента како пронаћи механизме и ослонити се на тумачења која минимизирају злоупотребу права.

Професор на Правном факултету Универзитета у Варшави Тадеуш Зембрзуски каже да му је драго што присуствује научном скупу и да ће учесницима представити реферат о санкцијама за злоупотребу права у пољском парничном поступку.

- Злоупотреба права је нешто што је заједничком свим правним системима и свим земљама. Код нас у Пољској у закону постоје одређена ограничења која би смањила злоупотребе права, али она, нажалост, не функционишу тако добро у пракси - истакао је Зембрзуски и додао да је научни скуп изузетно важан јер је свима циљ борба против злоупотребе права.

Продекан за научноистраживачки рад на правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић рекао је да се научни скуп одржава 13. пут поводом Дана и крсне славе ове високообразовне установе, на којем имају 240 учесника из 26 држава са пет континената.

Он је навео да ће половина учесника реферате саопштити уживо, а друга половина путем зум-секција.

- Од 240 учесника њих 170 је иностраних, а 70 из Републике Српске и Федерације БиХ и то нас чини специфичном конференцијом у области права. Научни скуп је на понос Пала, Правног факултета, града Источног Сарајева и Републике Српске јер окупља правне мисли, идеје и правне теорије. Вјерујем да ће помоћи правнописцима у будућности како да на бољи начин уреде наше друштво, како национално, тако и у међународној заједници - поручио је Ћеранић.

Суорганизатори научног скупа су Међународни савез правника са сједиштем у Москви, Европска организација за јавно право са сједиштем у Атини, Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, сви са сједиштем у Београду.

Коментари 0
Повезане вијести
Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
Протест мјештана Мокрог због продаје земљишта Арапима (ВИДЕО) Протест мјештана Мокрог због продаје земљишта Арапима (ВИДЕО)
У Палама прикупљено 59 доза крви У Палама прикупљено 59 доза крви
Најчитаније
  • За Босу Ђорем из Калиновика можете донирати новац и из иностранства – Будимо хумани!
    21h 59m
    0
  • Средњошколци из Источне Илиџе помажу унесрећеним у поплавама у ФБиХ (ФОТО)
    19h 41m
    1
  • Сутра преслава манастира Свете Тројице у Озерковићима
    19h 30m
    0
  • Пионири Славије почастили госте са четрнаест голова
    20h 3m
    0
  • На плажи у Сутомору пронађено тијело жене
    20h 15m
    0