Naučni skup u Palama najveći u oblasti prava u Evropi

26.10.2024. 13:50
0
IZVOR: srna.rs

Naučni skup na Palama o temi "Pravo između zaštite i zloupotrebe", na kojem učestvuje 240 autora i koautora iz 26 zemalja, predstavlja najveći ovogodišnji skup u oblasti prava u Evropi na kojem će biti dati konkretni prijedlozi nosiocima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, rekao je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.

Marković je izjavio novinarima, uoči današnjeg skupa, da su prijavljena 192 referata, te da su ovako veliki skup uspjeli organizovati zahvaljujući podršci i pomoći predjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira, ali i brojnih organizacija, institucija i nosilaca vlasti koji su razumjeli značaj ovog naučnog skupa.

On je pojasnio da će u devet sekcija, koje obuhvataju sve pravne discipline, biti otvorena brojna pitanja koja su važna i za međunarodno pravo i za nacionalno prava brojnih država.

- Želimo da razvijamo kritičku naučnu misao, da otvoreno, slobodno razgovaramo o mnogim temama i problemima sa kojima se suočavaju pravni sistemi, ne samo naš, nego i drugih država, kao i međunarodni pravni poredak. Želimo da ponudimo odgovore koji mogu biti korisni za dalji naučni razvoj diskusije u oblasti pravnih nauka i mogu poslužiti i nosiocima vlasti - rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, cilj učesnika je i da budu konstruktivni i daju prijedloge, mišljenja i inicijative, te doprinesu ne samo pravnoj nauci već da njihov zbornik koji će biti objavljen sljedeće godine posluži kao motivacija prilikom izrade zakonskih i drugih propisa nosiocima vlasti jer postoji mnogo nedostataka u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i drugim zemljama.

Profesor Milenko Kreća, svjetski priznati stručnjak u oblasti međunarodnog javnog prava, rekao je da je ovo jedan od prestižnih skupova čiji su učesnici, kako oni koji se bave međunarodnim tako i nacionalnim pravom, posvećeni teškoj, ali plemenitoj ideji vladavine prava.

On je naglasio da je vladavina prava uvijek bila ključno pitanje u svakoj državi i međunarodnoj zajednici u cjelini, pogotovo danas kada u međunaronoj zajednici postoji niz tenzija i turbulencija koje prijete, ne samo fundamentalnim pravima pojedinaca i grupa, već i država.

- Preterano bi bilo očekivati da će bilo koje savetovanje, pa i ovo današnje suštinski doprineti jačanju vladavine prava, to je konačna stvar koja se tiče država. Ali, nesporno je da će skup uglednih pravnika kao što je ovaj na Palama doprineti kristalizaciji pojmova nacionalnog i međunarodnog prava i samim tim indirektno u okvirima u kojima nauka ima u političkim, realnim i društvenim odnosima doprineti vladavini prava - izjavio je Kreća.

On je dodao da zloupotrebe prava ima, ali da je poenta kako pronaći mehanizme i osloniti se na tumačenja koja minimiziraju zloupotrebu prava.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Varšavi Tadeuš Zembrzuski kaže da mu je drago što prisustvuje naučnom skupu i da će učesnicima predstaviti referat o sankcijama za zloupotrebu prava u poljskom parničnom postupku.

- Zloupotreba prava je nešto što je zajedničkom svim pravnim sistemima i svim zemljama. Kod nas u Poljskoj u zakonu postoje određena ograničenja koja bi smanjila zloupotrebe prava, ali ona, nažalost, ne funkcionišu tako dobro u praksi - istakao je Zembrzuski i dodao da je naučni skup izuzetno važan jer je svima cilj borba protiv zloupotrebe prava.

Prodekan za naučnoistraživački rad na pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić rekao je da se naučni skup održava 13. put povodom Dana i krsne slave ove visokoobrazovne ustanove, na kojem imaju 240 učesnika iz 26 država sa pet kontinenata.

On je naveo da će polovina učesnika referate saopštiti uživo, a druga polovina putem zum-sekcija.

- Od 240 učesnika njih 170 je inostranih, a 70 iz Republike Srpske i Federacije BiH i to nas čini specifičnom konferencijom u oblasti prava. Naučni skup je na ponos Pala, Pravnog fakulteta, grada Istočnog Sarajeva i Republike Srpske jer okuplja pravne misli, ideje i pravne teorije. Vjerujem da će pomoći pravnopiscima u budućnosti kako da na bolji način urede naše društvo, kako nacionalno, tako i u međunarodnoj zajednici - poručio je Ćeranić.

Suorganizatori naučnog skupa su Međunarodni savez pravnika sa sjedištem u Moskvi, Evropska organizacija za javno pravo sa sjedištem u Atini, Institut za uporedno pravo, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, svi sa sjedištem u Beogradu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
Protest mještana Mokrog zbog prodaje zemljišta Arapima (VIDEO) Protest mještana Mokrog zbog prodaje zemljišta Arapima (VIDEO)
U Palama prikupljeno 59 doza krvi U Palama prikupljeno 59 doza krvi
Najčitanije
  • Za Bosu Đorem iz Kalinovika možete donirati novac i iz inostranstva – Budimo humani!
    22h 0m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočne Ilidže pomažu unesrećenim u poplavama u FBiH (FOTO)
    19h 42m
    1
  • Sutra preslava manastira Svete Trojice u Ozerkovićima
    19h 31m
    0
  • Pioniri Slavije počastili goste sa četrnaest golova
    20h 4m
    0
  • Na plaži u Sutomoru pronađeno tijelo žene
    20h 16m
    0