Наука потврдила: Дјеца треба што више да ходају боса

19.07.2020. 19:31
0
ИЗВОР: Nezavisne

Ново истраживање открило је да родитељи што чешће треба да пуштају дјецу да ходају боса. Наиме, према ријечима научника, ходање без ципела чини чуда за ногице и развој мозга малишана.

У ствари, претјерано ношење ципела кроз дјетињство могло би бити један од разлога због којих касније људи имају проблема са стопалима. Спуштена стопала често су повезивана с ношењем ципела прерано у дјетињству, а научници су сада дошли до закључка како ношење ципела, посебно оних затворених, може бити кључно у развоју здравог табана. Нека истраживања су такође потврдила да дјеца треба да носе флексибилну обућу умјесто традиционалних ципела, због којих неријетко не науче правилно ходати.

Ово је свакако добра вијест за родитеље чија дјеца преферирају трчати уоколо без ципела или која константно скидају своје ципеле. И не само да то није лоше за њих, научници тврде како ходање без ципела има многе предности. Људи су имали пуно здравија стопала прије појаве ципела, које су поквариле природни ход и нормални развој стопала и глежњева. Стога, што више и дуже дјеца ходају боса - то боље за њих!

Многи родитељи оклијевају пустити своје малишане да трчкарају вани без ципела због страха од повреда.

Ипак, што више дјеца ходају боса, то дебља и чвршћа постаје кожа на табанима. Једине ситуације кад би родитељи требало да забране дјетету да хода босо су када мисле да постоји шанса да дијете нагази на иглу, стакло или нешто слично што би могло бити опасно. Но, ако сте у властитом дворишту или у провјереном и сигурном окружењу, будите без бриге.

За бебе и јасличку дјецу посебно је важно да ходају што чешће без ципела јер управо истраживање свијета босих стопала малишанима пружа стимулацију осјећаја која помаже у развоју мозга. Стопало је један од дијелова тијела најбогатијих живцима и допуштање дјеци да у потпуности осјете разлике у текстури и тлу по којем ходају помаже им у равнотежи, координацији, нервно-мишићној снази, али и свијести о окружењу.

Стога, ако ваши малишани инсистирају на игри без ципелица, допустите им. Штавише, подстичите их на то. Ноге се увијек могу опрати, а дјеца ће вам бити захвална, баш као и њихова стопала.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 0m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 24m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 39m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 8m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 18m
    0