Навике које вам угрожавају квалитет сна

03.11.2023. 21:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Сан је неопходан за здравље, како би се ваше тијело опоравило и припремило за нови дан.

Недостатак квалитетног сна може довести до озбиљних посљедица као што су болести срца и мождани удар, стога обратите пажњу на навике које га угрожавају.

Једна студија из 2019. објављена у ‌часопису „Diabetes Care“‌ је открила да људи који спавају мање од седам сати дневно имају веће шансе да развију озбиљне поремећаје.

Радите превише

‌Посао се наводи као главни кривац који је спутава људе да довољно спавају. Поред тога, посао је повезан с прераним устајањем и често укључује дуга путовања која могу човјека додатно исцрпити, а интересантно је да недостатак сна због посла може резултирати лошијим радним учинком.

Кориштење уређаја пред спавање

Вјероватно сте чули да се не препоручује кориштење мобитела у кревету јер то може пореметити ваш циркадијални ритам због чега не можете одмах заспати и имати квалитетан сан. Најбоље рјешење је да барем сат времена оставите уређаје прије одласка у кревет.

Конзумирате алкохол прије спавања

Иако се многи људи послије конзумирања осјећају као да ће заспати, алкохол заправо смањује квалитет вашег сна. Чак и мање количине алкохола могу пореметити ваш сан. Такођер, никотин има сличан учинак на континуитет сна када се конзумира четири сата прије сна.

Конзумирате превише кофеина

Иако кофеин помаже код разбуђивања током дана, он остаје у вашем тијелу сатима након конзумације, што значи да може угрозити ваш сан. Кофеин бисте требали избјегавати барем четири сата прије одласка у кревет.

Користите спаваћу собу и за друге активности

Кориштење спаваће собе за друге задатке осим спавања може створити осјећај будности, а не поспаности када сте у соби. Активности које бисте требали избјегавати у спаваћој соби су гледање телевизије или обављање пословних обавеза.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Величанствене љубичице и током зиме Величанствене љубичице и током зиме
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 15m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 10m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 58m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 4m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 32m
    0