Навршава се 29 година од масакра у Јошаници код Фоче

18.12.2021. 12:02
0
ИЗВОР: СРНА

Сутра, на Никољдан, навршава се 29 година од масакра над Србима у фочанском селу Јошаница и његовим засеоцима, када су припадници такозване Армије Бих за неколико сати убили 56 становника српске националности.

На празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, 19. децембра 1992. године, који је и крсна слава многих мјештана, добро наоружане и бројне муслиманске снаге извршиле су напад на подручје Јошанице.

Напад су започели у вријеме када је већина мјештана дочекивала госте или била у гостима.

Жртве су убијане на веома свиреп начин, често хладним оружјем. Међу убијеним је била 21 жена, троје дјеце млађе од 11 година и 32 мушке чељади.

Најмлађа жртва је двогодишња Данка Тановић, а убијени су и седмогодишњи Дражен и његова десетогодишња сестра Драгана.

Најстарија жртва у овом покољу био је деведесетогодишњи старац Раде Пљеваљчић.

Једном мјештанину тада су моторном тестером одсјекли главу, а многе жртве су спаљене и изгорјеле у својим кућама.

- На тијелу моје сестре Јеле сам видио три убода ножем у стомак и врат, а зет Миладин Вишњић је од стопала до појаса, сјечен ножевима и преклан. Једној дјевојчици је разбијена глава, већина осталих мјештана заклана, а мало ко је страдао од метка. Сва њихова тијела су након масакра донијета у фочанску болницу гдје сам радио на хируршком одјељењу и све то фотографисао. Чувам те фотографије, као документ за Суд, али суђење се не одржава - испричао је Славко Ђорђевић, сада болничар у пензији.

Окружно јавно тужилаштво у Требињу је до 2012. године водило истрагу о овом злочину, али и поред бројних свједочења преживјелих није подигнута ниједна оптужница.

Након тога случај је предат Тужилаштву БиХ из којег су поручивали да је овај злочин један од приоритета, али и поред тога још нико није одговарао за масакр у Јошаници. 

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 32m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    11h 4m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    6h 15m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    11h 13m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    14h 20m
    0