Навршилo се 26 годинa од некажњене отмице српских новинара на Космету

21.08.2024. 14:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Навршило се 26 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића на путу Велика Хоча-Зочиште, у општини Ораховац, а њихове породице ни данас немају званичне информације о томе шта им се догодило.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка Манастиру Светих врача у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха, подсјетили су из Удружења новинара Србије /УНС/.

Они су виђени у Великој Хочи у пријеподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом ОВК.

Еулекс је 2017. године потврдио да су Перенића и Славуја отели припадници ОВК односно да су их, запријетивши оружјем, одвели у непознатом правцу.

На мјесту отмице УНС и Друштво новинара Косова и Метохије поставили су обиљежје које је до сада рушено девет пута, а на којем на српском и албанском језику пише: "Овдје су 21. августа 1998. године нестали новинари. Тражимо их".

У јеку ратних дешавања на Косову и Метохији отети су и многи други новинари, а званичне информације о њиховом нестанку још нису познате јавности, наводи се у саопштењу УНС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији Вучић најављује нове мјере за заштиту Срба на Косову и Метохији
Седми дан албанске блокаде Седми дан албанске блокаде
Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста Србима и јутрос забрањен улазак на радна мјеста
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0