Navršilo se 26 godina od nekažnjene otmice srpskih novinara na Kosmetu

21.08.2024. 14:14
0
IZVOR: srna.rs

Navršilo se 26 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića na putu Velika Hoča-Zočište, u opštini Orahovac, a njihove porodice ni danas nemaju zvanične informacije o tome šta im se dogodilo.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka Manastiru Svetih vrača u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha, podsjetili su iz Udruženja novinara Srbije /UNS/.

Oni su viđeni u Velikoj Hoči u prijepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vrijeme bio pod kontrolom OVK.

Euleks je 2017. godine potvrdio da su Perenića i Slavuja oteli pripadnici OVK odnosno da su ih, zaprijetivši oružjem, odveli u nepoznatom pravcu.

Na mjestu otmice UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije postavili su obilježje koje je do sada rušeno devet puta, a na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovdje su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih".

U jeku ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji oteti su i mnogi drugi novinari, a zvanične informacije o njihovom nestanku još nisu poznate javnosti, navodi se u saopštenju UNS-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji
Sedmi dan albanske blokade Sedmi dan albanske blokade
Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0