Навршило се 28 година од егзодуса Срба из долине Неретве

14.06.2020. 09:47
0
ИЗВОР: СРНА

У Мостару ће данас бити обиљежено 28 година од страдања и егзодуса Срба из долине Неретве, који је почео 14. јуна 1992. године када је протјерано више од 30.000 Срба, сва њихова имовина и богомоље су уништене, а након тога нестало је 431 лице српске националности.

Поменом се служи у Старој цркви у Мостару, а након тога ће у 12.00 часова у мјесту Буна, гдје је у јуну 1992. године нестало 18 српских бораца и 11 цивила, бити спуштено цвијеће у ријеку.

Обиљежавање организује Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње.

Овог датума обиљежава се и Дан несталих херцеговачке регије у одбрамбено-отаџбинском рату, те ће истог дана код Споменика слободе на градском тргу у Невесињу у 13.15 часова бити положено цвијеће.

Цвијеће ће бити положено и код Спомен-обиљежја на Гвозду у 13.30 часова гдје је најављено и обраћање званичника, те посјета Спомен-соби.

У протеклом рату на подручју Херцеговине нестала је 431 особа српске националности и још је непозната судбина 82 лица.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару запаљена је 15. јуна 1992. године, тада највећа православна богомоља на Балкану, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве.

У јуну 1992. године приликом велике војне акције Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и Хрватских одбрамбених снага /ХОС/, којом је командовао генерал Јанко Бобетко, дошло је до егзодуса и великог страдања Срба у долини Неретве. Нападима су почели 7. јуна, а трајали су до 26. јуна.

За убиства, прогоне и заробљавање Срба у долини Неретве Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је четворо бивших припадника ХОС-а осуђено на 24 године затвора за злочине почињене 1992. у логору Дретељ код Чапљине и Војној амбуланти у Мостару.

Првостепеном пресудом у априлу 2015. Иван Зеленика и Едиб Буљубашић осуђени су на по шест година затвора, Иван Медић на седам, а Марина Грубишић-Фејзић на пет година затвора.

Они су проглашени кривима због учешћа у широком и систематском нападу на цивиле српске националности који су били заточени у Војној амбуланти у Мостару и логору Дретељ, гдје су премлаћивани, сексуално злостављани, мучени и одвођени на радове.

Срећко Херцег ослобођен је одговорности да је као замјеник управника логора Дретељ учествовао у систему злостављања.

У одвојеном процесу Иван Медић је проглашен кривим за учешће у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Апелационо вијећа Суда БиХ одлучило је 2018. године да му казну од 14 година смањи на 12 година.

Тужилац Џуд Романо у предмету "Дретељ" осумњичио је 56 људи, међутим након његовог одласка из БиХ, предмет је сведен на пет осумњичених од којих је осуђено само четворо.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    4h 33m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 51m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 55m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 46m
    0