"Не дијелите борце на њихове и наше"

09.03.2022. 14:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ристо Јефтић, предсједник Удружења Ветерани одбрамбено отаџбинског рата Републике Српске, поручио је политичарима да не дијеле борце на „њихове и наше“ јер су борци увијек били обучени у једно рухо, а то је рухо народа Републике Српске.

– Поменути закон је изазвао многе неправичности у утрошку огромних средстава која се издвајају у ову популацију. Огроман број лажних бораца, тежак материјални положај бораца и њихових породива, неки су од кључних проблема. Тражимо увођење мјесеченог додатка од 5 КМ за сваки мјесец проведен у рату. Под два, одлазак у пензију са 58 година живота. Под три, утврдити правичну категоризацију бораца на оне који су били у директној борби са непријатељем и оне који то нису. Објавити регистар бораца, обезбједити социјалну и здравстену заштиту за породице погинулих бораца – неки су од захтјева овог удружења које је прочита Јефтић.

Предсједник Предсједништва БОРС, Александар Савић, изјавио је да од свих политичких актера очекује да борцима посвете пажњу.

– Једно од најважнијих питање је давање посебног статуса Борачкој организацији РС јер она окупља око 84 одсто бораца произашлих из рата. Данас је потребно тражити рјешења која ће доћи без великих полемика. Предсједнштво БОРС предлаже допуне Закона о правима бораца, заједничко потписивање меморандума о сарадњи са Владом РС, запошљавање дјеце породица погинулих бораца, борачки додатак од 5 КМ за сваки мјесец у зони борбених дејстава… – рекао је, између осталог, Савић.

Он је демантовао да је БОРС направила пропусте у борби за бољи статус бораца, јер је она невладина организација која нема ту моћ.

Након њих, очекује се обраћање још чак 15 представника борачких удружења у Републици Српској, због чега се поставља питање у шта се претвара ова посебна сједница – у говор пред камерама, или је циљ да се што прије нешто помијени у статусу бораца.

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику Српску Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику ...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 41m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 55m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 45m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 43m
    0