"Не дијелите борце на њихове и наше"

09.03.2022. 14:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ристо Јефтић, предсједник Удружења Ветерани одбрамбено отаџбинског рата Републике Српске, поручио је политичарима да не дијеле борце на „њихове и наше“ јер су борци увијек били обучени у једно рухо, а то је рухо народа Републике Српске.

– Поменути закон је изазвао многе неправичности у утрошку огромних средстава која се издвајају у ову популацију. Огроман број лажних бораца, тежак материјални положај бораца и њихових породива, неки су од кључних проблема. Тражимо увођење мјесеченог додатка од 5 КМ за сваки мјесец проведен у рату. Под два, одлазак у пензију са 58 година живота. Под три, утврдити правичну категоризацију бораца на оне који су били у директној борби са непријатељем и оне који то нису. Објавити регистар бораца, обезбједити социјалну и здравстену заштиту за породице погинулих бораца – неки су од захтјева овог удружења које је прочита Јефтић.

Предсједник Предсједништва БОРС, Александар Савић, изјавио је да од свих политичких актера очекује да борцима посвете пажњу.

– Једно од најважнијих питање је давање посебног статуса Борачкој организацији РС јер она окупља око 84 одсто бораца произашлих из рата. Данас је потребно тражити рјешења која ће доћи без великих полемика. Предсједнштво БОРС предлаже допуне Закона о правима бораца, заједничко потписивање меморандума о сарадњи са Владом РС, запошљавање дјеце породица погинулих бораца, борачки додатак од 5 КМ за сваки мјесец у зони борбених дејстава… – рекао је, између осталог, Савић.

Он је демантовао да је БОРС направила пропусте у борби за бољи статус бораца, јер је она невладина организација која нема ту моћ.

Након њих, очекује се обраћање још чак 15 представника борачких удружења у Републици Српској, због чега се поставља питање у шта се претвара ова посебна сједница – у говор пред камерама, или је циљ да се што прије нешто помијени у статусу бораца.

Коментари 0
Повезане вијести
Унаприједити статусни и материјални положај борачких категорија Унаприједити статусни и материјални положај борачких категорија
Преминуо генерал-мајор Бранко Билбија Преминуо генерал-мајор Бранко Билбија
Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске Заштитни моторизовани пук - елитна јединица Војске Републике Српске
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  11h 4m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  14h 3m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  16h 3m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  5h 34m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  3h 6m
  0