Не жале новац да осујете план лопова

24.10.2023. 08:49
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да ауто-мафија не сједи скрштених руку показује податак полиције да је за девет мјесеци у Српској украдено 49 возила, а возачи у страху да не остану без лименог љубимца све чешће посежу за уградњом заштите, без обзира на тржишту вриједност возила.

У сервисима који се баве уградњом система заштите у возила кажу да имају пуне руке посла, јер све више грађана жели да сачува свој аутомобил од лопова и за то не жале новац.

У сарајевској фирми “Комел” кажу да из дана у дан имају све више муштерија, а углавном уграђују три-четири различита система.

- Међутим, најпопуларнији је онај који кошта 550 КМ. Ријеч је о систему који приликом крађе блокира мотор и покрене аларм. У посљедње вријеме муштерије све више траже да уградимо и систем од 1.200 КМ који се повезује са мобилним телефоном тако да помоћу GPS-а власници имају потпуну контролу над возилом - казали су у овој фирми.

И сајтови за оглашавање преплављени су рекламама за аларме и разне друге опреме за заштиту четвороточкаша од крађе.

Власник радње “Патрол лајн” Дарио Реч каже да возачи којима је једном украдено возило више из салона не излазе док не уграде систем заштите, који најчешће подразумијевају блокаду мотора и аларм.

- Чим се прочује да је неки аутомобил украден нама се одмах посао увећа. Углавном препоручујемо комбиновани систем који пружа стоодстотну заштиту, а кошта око 1.000 КМ - казао је Реч.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС истакли су за “Глас” да је за девет мјесеци ове године украдено 49 возила.

- Четири кривична дјела починила су позната лица, а 45 непозната, при чему је накнадно расвијетљено 36 кривичних дјела, док је нерасвијетљено девет - навели су у МУП-у.

Најчешћа мета лоповима били су “фолксваген”, “ауди”, “BMW” и “мерцедес”.

- Истовремено, пронађено је и власницима враћено 60 возила, од којих је 40 отуђено на територији Српске, пет у ФБиХ и 15 четвороточкаша за којим је потрагу расписао Интерпол - навели су у МУП-у и додали да је лани евидентирано 46 крађа возила, а 56 годину раније.

Према ријечима вјештака саобраћајне струке Реље Мировића, један од разлога крађе јесте раст цијена ауто-дијелова, као и отежана набавка половних возила из Европе.

- С обзиром на то да се возила морају одржавати, дијелови мијењати, појединци користе прилику да лако и брзо дођу до новца. Било је много случајева, додуше раније, да украдена возила завршавају на ауто-отпадима због дијелова - истакао је Мировић.

С друге стране, у ауто-отпадима тврде да је немогуће продавати дијелове са украдених возила због сталних инспекцијских контрола.

- Оштећена возила и ауто-дијелове углавном набављам у иностранству или овдје код нас али под условом да су папири уредни. До сада нисам ни имао ситуацију да ми неко нуди сумњива возила, а и да јесам сигурно не бих прихватио - казао је власник ауто-отпада “Шпица” из Бањалуке Стефан Кременовић.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 9m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 42m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 8m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 21m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 50m
    3