Негативан тест постаје једина улазница у сусједне државе?

19.05.2020. 12:29
0
ИЗВОР: glassrpske.com

БиХ почиње постепено да отвара своје границе које је прије два мјесеца затворила због пандемије “ковида 19”, а до краја идуће седмице би требало да буду познати услови под којима ће путници моћи да прелазе границе у региону од јуна.

Границе у окружењу већ су отворене за одређене категорије становништва, а обавезне кућне изолације до 14 дана полако одлазе у прошлост, те се на прелазима све више, као улазница, тражи негативан тест на вирус корона од стране референтне лабораторије, док то у Републици Српској, односно у БиХ још није случај. Осим у изузетним случајевима.

И даље је спорно правило боравка у 14-дневној изолацији, али се све више размишља о укидању те мјере. Велика је вјероватноћа да ће за слободно кретање између земаља ипак бити потребан само негативан тест на вирус корона.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија потврдио је јуче за “Глас Српске” да БиХ, након стања здравственог шока због пандемије, сада полако улази у фазу лаганог ослобађања привредног живота и мјера које се односе на грађане.

– Процес затварања граница је ишао постепено и по тој логици ће ићи и отварање граница. До 1. јуна планирамо прво да отворимо границе са сусједним земљама, јер ту постоји највећа потреба кретања људи. У наредних десетак дана прецизираћемо процедуре у складу са препорукама здравствених радника и у договору са нашим сусједима – закључио је Тегелтија.

Одлука о уласку пословних људи у БиХ биће донесена ове седмице, односно у четвртак на сједници Савјета министара и тако омогућити оно шта су од њих тражиле владе Српске и ФБиХ те пословне заједнице оба ентитета.

И даље ће, како је нагласио Тегелтија, најважнија бити заштита здравља запослених у фирмама, те људи који улазе у земљу, а то на себе преузимају они колективи и она предузећа у која ти пословни људи долазе.

У Инспекторату Српске јуче је потврђено за “Глас Српске” да Републички штаб за ванредне ситуације још није предвидио могућност да путници у БиХ, односно у Српску могу да уђу уз доказ о негативном тесту на “ковид 19”, без обавезног боравка у кућној изолацији.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је 8. маја закључак о боравку страних држављана у РС због пословних обавеза, према којем им је за то потребна потврда о негативности теста на вирус, овлашћене лабораторије не старије од 48 часова и позивно писмо компаније која га ангажује.

Да би тај закључак у потпуности био примјењив Савјет министара треба да измијени или стави ван снаге своју Одлуку о посебним условима за улазак странаца у БиХ.

Влада Србије је прошле седмице усвојила протокол уласка држављана те земље и странаца, у складу са епидемиоплошком ситуацијом и заштитом од заразне болести “ковид 19”.

Страни држављани у Србију могу да уђу уз два услова – негативан тест на корона вирус не старији од 72 сата и потврду коју може добити у амбасадама или конзулатима у земљи из које долазе.

Тамошњи Кризни штаб за заштиту здравља препоручио је Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за држављане БиХ, Албаније, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Европа

Европа је, такође, предузела прве опрезне кораке ка поновном отварању својих унутрашњих граница, након два мјесеца рестриктивних мјера због пандемије вируса корона. Спољне границе ЕУ ће, према садашњим подацима, остати затворене за путнике за неесенцијална путовања до 15. јуна.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Гужве на улазу у БиХ Гужве на улазу у БиХ
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 36m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 41m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 30m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 39m
    3