Неизвјесна испорука личних докумената у БиХ

28.09.2021. 18:07
0
ИЗВОР: Capital

Поступак испоруке пасоша мора бити окончан до марта, а возачких дозвола и личних карата до јула сљедеће године иначе би се могло десити да грађани БиХ не буду у могућности да замијене стара или изваде нова документа, истакнуто је у Приједлогу програма рада Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA).

Оно што кочи набавку образаца поменутих докумената јесу честа поништавања тендера због жалби, што доводи и до значајног кашњења у реализацији плана набавке.

- Канцеларија за разматрање жалби БиХ има могућност поништења тендерске документације у зависности од основаности жалбених навода што знатно продужава дужину трајања цјелокупног поступка набавке - наведено је у Приједлогу.

Како додају на ове одлуке Канцеларије, Агенција не може утицати, али може бити изложена повећаном временском ризику у реализацији набавки због веома кратких временских рокова и знатног кашњења у односу на планове.

Како је Capital раније писао, набавка образаца пасошких књижица је недавно поништена јер је Канцеларија за разматрање жалби утврдила да је IDDEEA погодовала фирми "Милбауер" из Бањалуке.

Канцеларија је раније утврдила да је IDDEEA грубо прекршила Закон о јавним набавкама тиме што је у тендеру навела да ће штампарске боје, које ће бити кориштене за израду образаца пасошких књижица, бити посебно произведене за БиХ.

Тиме је, додају, Агенција унапријед дефинисала и тим чак и потврдила да зна поријекло и технологију производње пасоша.

Утврдили су и да се "Милбауеру" погодовало тиме што у тендеру нису наведени тачни рокови испоруке робе, односно софтвера који је тражен у документацији.

Оно што је забрињавајуће је да је IDDEEA комплетну 2017. годину провела управо у набавци пасоша, те грађани БиХ нису били у могућности да замијене старе или добију нове путне исправе.

Осим забринутости за процес набавке образаца личних докумената IDDEEA у свом Приједлогу програма рада за 2022. годину наводи да по окончању прве фазе изградње зграде за смјештај сједишта и организационих јединица Агенције, планира провести поступак јавне набавке за извођење друге фазе радова.

Укупна финансијска средства која су им на располагању за ову намјену у 2022. години су 11,9 милиона марака, а ради се, како наводе о пренесеним средствима.

Наглашавају да ће Агенција благовременим предузимањем свих активности из својих надлежности, покушати да спријечи могуће ризике у изградњи зграде за смјештај сједишта IDDEEA-е.

Проблем зграда, стручњаци…

Capital je такође раније писао да изградња зграде IDDEEA-е почела је почетком ове године, након деценије кашњења, а уговор за прву фазу изградње административно-производног објекта Агенције склопљен је са зворничком фирмом "Еникон градња".

У Приједлогу програма рада наведено је и да се IDDEEA суочава са ризиком од веома честе флуктуације кадрова IT струке, а скоро све законске надлежности Агенције ослањају се на активности које обављају ови кадрови.

- Главни проблем, односно недостатак у Агенцији, који је значајно видљив већ неколико година и који представља велики ризик за функционисање комплетног информационо-комуникационог система Агенције је недостатак стручног и оспособљеног IТ кадра - истичу у Приједлогу, те додају да Агенција тренутно располаже са значајно мањим оваквим кадром него што је било потребно у претходном периоду.

 

Аутор: Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Ердоган: Грађани из БиХ у Турску путоваће само са личном картом Ердоган: Грађани из БиХ у Турску путоваће само са личном картом
Предлажу да у личну карту БиХ уђе и националност Предлажу да у личну карту БиХ уђе и националност
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 11m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 31m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 55m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 44m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 38m
    0