Неколико стотина посјетилаца на "Малом Зејтинлику" на Марковдан

08.05.2022. 19:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу окупило се неколико стотина људи из више крајева Републике Српске да би посјетили вјечна почивалишта својих најближих поводом Марковдана, који вјерници проводе у миру, молитви, али и сјећању на упокојене сроднике.

Према народним обичајима, православни хришћани у неким крајевима овај дан обиљежавају изласком на гробља, молитвом и прислуживањем свијећа за душе умрлих.

У Цркви Свете Петке на "Малом Зејтинлику" данас је служен помен за све упокојене и прислужене свијеће за њихове душе.

На "Мали Зејтинлик" данас су дошле Љубинка и Алекса Барјактаревић, положили цвијеће и прислужили свијеће за два сина, двадесетседмогодишњег Горана и двадесеттрогодишњег Душка, младе српске борце погинуле у минулом рату на илијашком ратишту.

Љубинка је рекла Срни да су након Дејтона у егзодусу сарајевских Срба морали напустити своје село код Средњег, у илијашкој општина и остали на Сокоцу гдје су одлучили да буде и мјесто вјечног починка њихових синова са готово 1.000 сабораца.

- Године и болест пристижу нас обоје, али дођемо да посјетимо њихове гробове јер нам ништа друго и не преостаје - каже Љубинка.

Она је нагласила да, упркос свим невољама кроз које су у рату и након напуштања огњишта прошли, не желе да забораве обичај изласка на гробље на Марковдан.

У крају одакле су Барјактаревићи дошли, како каже, намјенски се за Марковдан фарбају јаја, најчешће у црвену боју и доносе на гробове умрлих сродника, за покој душе.

Барјактаревићи данас живе у соколачком насељу Мајдани уз подршку породице сина Николе, која на све начине настоји да ублажи родитељску тугу и помаже да од заборава отргну успомене на родни крај и обичаје посвећене сјећању на драге упокојене.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је у јануару 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума о миру у БиХ, почео егзодус 150.000 Срба из Вогошће, Грабавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева, која су до тада били под контролом Војске Републике Српске.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су са собом понијели и своје мртве и њихове земне остатке сахранили на Војничком спомен-гробљу, уређеном по узору на Српско војничко гробље "Зејтинлик" у Солуну, по чему је овај јединствени спомен-комплекс назван "Мали Зејтинлик" уз благослов Српске православне цркве /СПЦ/.

На "Малом Зејтинлику" сахрањено је 1.000 српских бораца.

СПЦ данас слави Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку.Свети апостол Марко написао је једно од четири Јеванђеља, а познат је и као сапутник и први помоћник Светог апостола Петра.

Његове свете мошти у 9. вијеку, пренијте су у Венецију, гдје су прво покопане у дуждевој капели, а потом у 11. вијеку у нову, сада широм свијета познату Цркву Светог Марка.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Зимске задушнице Данас Зимске задушнице
Велике задушнице биће обиљежене на војничком спомен-гробљу Велике задушнице биће обиљежене на војничком спомен-гробљу
Двадесет осам година ,,Новог Зејтинлика” Двадесет осам година ,,Новог Зејтинлика”
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    23h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    10h 53m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    19h 16m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    10h 34m
    0