Нема повећања најниже плате у Републици Српској (ВИДЕО)

14.11.2020. 20:54
0
ИЗВОР: BN TV

 Има ли сагласности социјалних партнера, да најнижа плата у Српској, буде повећана?

Економска политика и буџет за наредну годину ускоро ће бити усвојени. Да ли ће бити усвојен и захтјев Синдиката да најнижа плата буде повећана? Синдикат очекује ''ДА'' као одговор. 600 марака је њихова реална рачуница.

- Када говоримо о најнижој плати ту морамо да постигнемо консензус и ту Влада мора показати одговорност према онима којима је најтеже и који су најслабије плаћени, то су људи који имају породице и морају преживјети. Мора се говорити о повећању плате, колико год, али се мора повећати то је наш став- каже предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Такав став немају у пословној заједници. Повећање најниже и плате уопште у наредној години је научна фантастика – одговор је другог социјалног партнера.

- Данас нам је битно свако радно мјесто и мислим да у овој, али и идућој години не треба уопште размишљати о било каквом административном повећању плата. Оно што послодавци свакодневно раде, треба настојати у складу са могућностима повећати плате- каже предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Какве су и колике те могућности трећи социјални партнер – Влада за сада не открива.

Све пребацују на терен друга два социјална партнера, иако је извршна власт та која доноси коначну одлуку.

- Повећање најниже плате је ствар социјалних партнера они се прије тога договарају, уколико се не могу договорити онда одлуку доноси Влада. Не би било коректно да ја као предсједник Владе у име социјалних партнера изађем и кажем хоће или неће. Синдикат и послодавци су законима РС надлжени да преговарају о најнижој плати- каже предсједник Владе РС Радован Вишковић.

Влада договор препушта синдикалцима и послодавцима. Судећи према ранијој пракси – ту договор не треба очекивати. Јер, једни су увијек били за други против и обрнуто. Минималац у Српској прошле године је износио 450 марака, почетком ове године је повећан на 520 КМ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ефекти раста минималца на просјечну плату биће познати у марту Ефекти раста минималца на просјечну плату биће познати у марту
Влада Српске данас доноси одлуку о најнижој плати Влада Српске данас доноси одлуку о најнижој плати
Могу ли се радници у Српској надати већим примањима? Могу ли се радници у Српској надати већим примањима?
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  14h 0m
  10
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  10h 51m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  15h 55m
  1
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  20h 6m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  14h 42m
  3