Nema povećanja najniže plate u Republici Srpskoj (VIDEO)

14.11.2020. 20:54
0
IZVOR: BN TV

 Ima li saglasnosti socijalnih partnera, da najniža plata u Srpskoj, bude povećana?

Ekonomska politika i budžet za narednu godinu uskoro će biti usvojeni. Da li će biti usvojen i zahtjev Sindikata da najniža plata bude povećana? Sindikat očekuje ''DA'' kao odgovor. 600 maraka je njihova realna računica.

- Kada govorimo o najnižoj plati tu moramo da postignemo konsenzus i tu Vlada mora pokazati odgovornost prema onima kojima je najteže i koji su najslabije plaćeni, to su ljudi koji imaju porodice i moraju preživjeti. Mora se govoriti o povećanju plate, koliko god, ali se mora povećati to je naš stav- kaže predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Takav stav nemaju u poslovnoj zajednici. Povećanje najniže i plate uopšte u narednoj godini je naučna fantastika – odgovor je drugog socijalnog partnera.

- Danas nam je bitno svako radno mjesto i mislim da u ovoj, ali i idućoj godini ne treba uopšte razmišljati o bilo kakvom administrativnom povećanju plata. Ono što poslodavci svakodnevno rade, treba nastojati u skladu sa mogućnostima povećati plate- kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Kakve su i kolike te mogućnosti treći socijalni partner – Vlada za sada ne otkriva.

Sve prebacuju na teren druga dva socijalna partnera, iako je izvršna vlast ta koja donosi konačnu odluku.

- Povećanje najniže plate je stvar socijalnih partnera oni se prije toga dogovaraju, ukoliko se ne mogu dogovoriti onda odluku donosi Vlada. Ne bi bilo korektno da ja kao predsjednik Vlade u ime socijalnih partnera izađem i kažem hoće ili neće. Sindikat i poslodavci su zakonima RS nadlženi da pregovaraju o najnižoj plati- kaže predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Vlada dogovor prepušta sindikalcima i poslodavcima. Sudeći prema ranijoj praksi – tu dogovor ne treba očekivati. Jer, jedni su uvijek bili za drugi protiv i obrnuto. Minimalac u Srpskoj prošle godine je iznosio 450 maraka, početkom ove godine je povećan na 520 KM.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Efekti rasta minimalca na prosječnu platu biće poznati u martu Efekti rasta minimalca na prosječnu platu biće poznati u martu
Vlada Srpske danas donosi odluku o najnižoj plati Vlada Srpske danas donosi odluku o najnižoj plati
Mogu li se radnici u Srpskoj nadati većim primanjima? Mogu li se radnici u Srpskoj nadati većim primanjima?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 13m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 9m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 53m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    23h 5m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 38m
    0