Нема продаје земље на Јахорини, на потезу Влада Републике Српске

15.07.2024. 21:25
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Након што је Уставни суд Босне и Херцеговине донио одлуку којом је прогласио неуставном продају 56 дунума земљишта на Јахорини одборнику СНСД-а у Теслићу Срђану Кљечанину, као и одлуку Владе Федерације БиХ да земљиште код Вареша уступи британској компанији, из Владе Федрације је саопштено да ће поступити по одлуци Уставног суда БиХ, а из Владе Републике Српске истичу да је продаја земљишта на Јахорини у складу са законом.

Питање је да ли ће упркос изјавама званичника Републике Српске, ова одлука ипак бити проведена?

Одлуке о продаји или давању на располагање шумског земљишта Републике Српске и Федерације, Уставни суд је поништио.

Када је у питању продаја земљита на Јахорини, Уставни суд БиХ је затражио од ресорног министарства да поништи све активности којима је земљиште продато СНСД-овом одборнику Срђану Кљечанину за 41 милион марака.

- Такође је утврђено да је оспорена одлука ништавна и да престаје да важи од дана објављивања те одлуке у 'Службеном гласнику РС'. Влади и Министарству трговине и туризма Републике Српске је наложено да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци - саопштено је из Уставног суда БиХ.

Након става Уставног суда БиХ, министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић је рекао да је ова продаја у складу са законом и да инвеститор из Теслића неће одустати. Међутим у накнадном саопштењуминистарства, наводе да неће коментарисати ову пресуду до њеног званичног објављивања.

- По објави одлуке и упознавању са њеним садржајем, Министарство трговине и туризма размотриће и покренути даље законске процедуре у складу са могућим правним средствима - поручено је из Министарства трговине и туризма Републике Српске.

За разлику од ФБиХ, гдје ресорно министарство каже да ће став Уставог суда о земљишту код Вареша бити испоштован, у Републици Српској се отвара питање да ли ће бити тако с обзиром на изјаве министра и ранију одлуку Народне скупштине о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ. Правници међутим објашњавају да ће, уколико продаја земљишта на Јахорини дође пред правосуђе Републике Српске, пресуда Уставног суда БиХ,  бити испоштована.

- Уставни суд Босне и Херцеговине има апелативну надлежност да одлучује о апелацијама против правоснажних пресуда редовних судова па тако и у Републици Спрској у предметима појединачних и правних лица. Те одлуке проводи поступајући суд у чијој одлуци је утврђена одређена неуставност. Наша извршна власт нема практично контролу над тим врстама одлука јер нема контролу над радом било ког суда - каже адвокат Владимир Драгичевић. 

Друга је прича, каже Драгичевић, кад Уставни суд БиХ поништи неки закон Републике Српске, гдје ентитетска власт има простор да не проведе пресуду.

За став је БН покушао питати и Срђана Кљечанина, али на телефонске позиве није одговарао. Представници опозиције кажу да се веома брзо десио заокрет од СНСД-ове најаве о избацивању Уставног суда БиХ из Републике Српске – до неименовања српских судија. Па сад, сматрају у ПДП-у, имамо пресуде Уставног суда БиХ без српских судија, а које Република Српска проводи.

- Сада се у Уставном суду БиХ доносе одлуке без судија Срба захваљујући прије свега Додику и СНСД-у који тамо не желе Србе и тако долазимо до правног вакума у којем имам осјећај да једно се ради испред камера, а сасвим друго иза политичке сцене. Док Додик и СНСД србују и говоре како се одлуке Уставног суда неће примјењивати у Републици Српској оне се и те како примјењују - сматра Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Поред спорних одлука Уставног суда БиХ, посебна је прича што се Јахорина неплански распродаје тајкунима који уништавају ово природно богатство Републике Српске и претварају га у бетон. Тако су одборници Скупштине општине Трново, гдје већину чини СНСД, недавно тајно усвојили план за бетонирање 20 хектара на Јахорини.

Коментари 0
Повезане вијести
Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара
План редукције воде за недјељу, 8. септембар План редукције воде за недјељу, 8. септембар
У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    12h 59m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 22m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 55m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 52m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 43m
    0