Nema prodaje zemlje na Jahorini, na potezu Vlada Republike Srpske

15.07.2024. 21:25
0
IZVOR: rtvbn.com

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku kojom je proglasio neustavnom prodaju 56 dunuma zemljišta na Jahorini odborniku SNSD-a u Tesliću Srđanu Klječaninu, kao i odluku Vlade Federacije BiH da zemljište kod Vareša ustupi britanskoj kompaniji, iz Vlade Fedracije je saopšteno da će postupiti po odluci Ustavnog suda BiH, a iz Vlade Republike Srpske ističu da je prodaja zemljišta na Jahorini u skladu sa zakonom.

Pitanje je da li će uprkos izjavama zvaničnika Republike Srpske, ova odluka ipak biti provedena?

Odluke o prodaji ili davanju na raspolaganje šumskog zemljišta Republike Srpske i Federacije, Ustavni sud je poništio.

Kada je u pitanju prodaja zemljita na Jahorini, Ustavni sud BiH je zatražio od resornog ministarstva da poništi sve aktivnosti kojima je zemljište prodato SNSD-ovom odborniku Srđanu Klječaninu za 41 milion maraka.

- Takođe je utvrđeno da je osporena odluka ništavna i da prestaje da važi od dana objavljivanja te odluke u 'Službenom glasniku RS'. Vladi i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske je naloženo da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci - saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Nakon stava Ustavnog suda BiH, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić je rekao da je ova prodaja u skladu sa zakonom i da investitor iz Teslića neće odustati. Međutim u naknadnom saopštenjuministarstva, navode da neće komentarisati ovu presudu do njenog zvaničnog objavljivanja.

- Po objavi odluke i upoznavanju sa njenim sadržajem, Ministarstvo trgovine i turizma razmotriće i pokrenuti dalje zakonske procedure u skladu sa mogućim pravnim sredstvima - poručeno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Za razliku od FBiH, gdje resorno ministarstvo kaže da će stav Ustavog suda o zemljištu kod Vareša biti ispoštovan, u Republici Srpskoj se otvara pitanje da li će biti tako s obzirom na izjave ministra i raniju odluku Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Pravnici međutim objašnjavaju da će, ukoliko prodaja zemljišta na Jahorini dođe pred pravosuđe Republike Srpske, presuda Ustavnog suda BiH,  biti ispoštovana.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima apelativnu nadležnost da odlučuje o apelacijama protiv pravosnažnih presuda redovnih sudova pa tako i u Republici Sprskoj u predmetima pojedinačnih i pravnih lica. Te odluke provodi postupajući sud u čijoj odluci je utvrđena određena neustavnost. Naša izvršna vlast nema praktično kontrolu nad tim vrstama odluka jer nema kontrolu nad radom bilo kog suda - kaže advokat Vladimir Dragičević. 

Druga je priča, kaže Dragičević, kad Ustavni sud BiH poništi neki zakon Republike Srpske, gdje entitetska vlast ima prostor da ne provede presudu.

Za stav je BN pokušao pitati i Srđana Klječanina, ali na telefonske pozive nije odgovarao. Predstavnici opozicije kažu da se veoma brzo desio zaokret od SNSD-ove najave o izbacivanju Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske – do neimenovanja srpskih sudija. Pa sad, smatraju u PDP-u, imamo presude Ustavnog suda BiH bez srpskih sudija, a koje Republika Srpska provodi.

- Sada se u Ustavnom sudu BiH donose odluke bez sudija Srba zahvaljujući prije svega Dodiku i SNSD-u koji tamo ne žele Srbe i tako dolazimo do pravnog vakuma u kojem imam osjećaj da jedno se radi ispred kamera, a sasvim drugo iza političke scene. Dok Dodik i SNSD srbuju i govore kako se odluke Ustavnog suda neće primjenjivati u Republici Srpskoj one se i te kako primjenjuju - smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Pored spornih odluka Ustavnog suda BiH, posebna je priča što se Jahorina neplanski rasprodaje tajkunima koji uništavaju ovo prirodno bogatstvo Republike Srpske i pretvaraju ga u beton. Tako su odbornici Skupštine opštine Trnovo, gdje većinu čini SNSD, nedavno tajno usvojili plan za betoniranje 20 hektara na Jahorini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uroš Gutić i Emina Alagić pobjednici ulične trke na pet kilometara Uroš Gutić i Emina Alagić pobjednici ulične trke na pet kilometara
Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 31m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 54m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 27m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 24m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 15m
    0