Нема штедње код највиших функционера у Српској

17.09.2021. 19:18
0
ИЗВОР: Capital

Највише законодавне и извршне институције у Републици Српској, Народна скупштина, Предсједник, Влада и Вијеће народа током ове пандемијске године нису успјеле да уштеде ни марку и сви, осим Жељке Цвијановић, траже да у овој години потроше више у односу на првобитни план, пише портал Capital.

Ребаланс буџета, који ће се ускоро наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, показује које институције су правиле уштеде, а које су пробиле одобрени оквир.

Штедње код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић није било, па јој буџет ребалансом није диран и остаје 10,1 милион марака у овој години.

Оно што је повећано су трошкови репрезентације, и то са 130 на 160 хиљада, док су смањени трошкови за прославу Дана Републике Српске са 500 на 403 хиљаде КМ.

Цвијановићева је, између осталог, повећала и подршку хуманитарним акцијама са 2,5 на 2,7 милиона, а смањила издатке за набавку постројења и опреме са 280 на 80 хиљада марака.

Што се тиче буџета Народне скупштине Републике Српске, он је ребаланском повећан са 10,3 на 10,5 милиона КМ.

Та законодавна институција повећала је расходе за лична примања са 7,2 на 7,3 милиона КМ.

Народна скупштина Републике Српске је повећала и трошкове за стручне услуге са 120 на 171 хиљаду КМ, али и смањила трошкове за текуће одржавање, као и за путовања и смјештај.

Уштеду су остварили на позицији набавка постројења и опреме и умјесто 100 хиљада ребалансом им је одређено 20 хиљада КМ за те намјене.

Штедње нема ни код Вијећа народа Републике Српске чији буџет ребалансом расте са 3,3 на 3,5 милиона марака, пише портал Capital.

Између осталог, у Вијећу су расту расходи за плате и накнаде, за путовања и смјештај, за стручне услуге, за репрезентацију и друго.

Значајније повећање трошкова је на позицији набавка постројења и опреме гдје им је износ са 30 хиљада повећан на 150 хиљада марака.

Смањили су једино трошак за накнаду плата запослених за вријеме боловања, родитељског одсуства и осталих накнада плата за свега двије хиљада марака.

Влада Републике Српске такође није "стезала каиш“", па ребалансом буџет за ову годину повећава са 13,4 на 15,6 милиона КМ.

Што се тиче личних примања запослених у Влади, смањују се накнаде за вријеме боловања и одсуства, али расту отпремнине једнократне помоћи.

Расходи по основу кориштења роба и услуга повећани су са 2,4 на 3,6 милиона КМ, а међу њима расли су трошкови за закуп, режијски материјал, текуће одржавање, путовања и смјештај, репрезентацију.

Међу трошковима који су највише расли су они за стручне услуге IT који су са 1,1 милион ребалансом повећани на 2,1 милион КМ. Смањили су утрошак струје, комуналних и комуникационих услуга и услуге одржавања јавних површина.

Влада је повећала и грантове непрофитним организацијама са 10 на 474 хиљада КМ, те остале грантове у земљи са пет на 166 хиљада КМ.

За 200 хиљада виши су трошкови за Microsoft лиценце и ребалансом износе 2,7 милиона марака.

У поменуте трошкове Владе не улазе расходи министарстава, које ће Capital посебно анализирати.

Укупни буџетски расходи и издаци, укључујући и отплату дугова за 2021. годину, износе више од четири милијарде марака и већи су за 221 милион КМ или 5,8 одсто у односу на средства планирана Буџетом Српске за ову годину.

 

Пише: Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    22h 53m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    17h 30m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 55m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    4h 30m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    19h 16m
    1