Необично пиће: Слободан Бабић пече ракију од јагода

23.07.2019. 15:59
0
ИЗВОР: Avaz

Слободан Бабић из Горњих Хргова код Сребреника већ четири године на свом имању производи ракију од јагода, необично жестоко пиће које, према његовим сазнањима, осим њега, на овим просторима још нико није успио произвести.

На овај својеврсни експеримент одлучио се из радозналости, а иако није имао од кога учити, за веома кратко вријеме савладао је технологију производње овог врхунског пића.

“На идеју да почнем производити ракију од јагода дошао сам прије четири године, након што сам на друштвеним мрежама прочитао да појединци производе жестока пића од лубенице, дуње, банана и другог необичног воћа. Помислио сам тада зашто не покушати и с јагодама, којих у нашем крају има у изобиљу. Већ прве године сам успио произвести мање количине, али тада није испало све онако како сам замислио. Након низа експеримената, усавршио сам технологију производње”, каже Бабић.

Он прича да је процес производње специфичан и веома захтјеван, а највећи проблем му је представљало то што нигдје у литератури није могао пронаћи ништа о производњи ракије од овог воћа.

За разлику од осталих врста воћа, процес ферментације јагода је пуно краћи и траје 10 до 12 дана, а бачве се морају чувати у посебним просторијама у којима је температура равномјерна током цијелог процеса.

Према његовом досадашњем искуству, из 100 килограма еколошки узгојене јагоде може се произвести максимално 5,5 литара ракије, тако да производни трошкови једног литра овог необичног пића износе више од 60 марака. Прерађује искључиво еколошки узгојене јагоде, што додатно поскупљује процес производње.

Ове године је прерадио око 300 килограма јагода из којих је добио свега 15 литара врхунске ракије. Иако је потражња за овом необичном ракијом велика, све што ове године произведе подијелиће с пријатељима и познаницима, а тек од идуће године планира се почети озбиљније бавити овом производњом.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Забрањен увоз пошиљки јагода из Албаније Забрањен увоз пошиљки јагода из Албаније
Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО) Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    1h 17m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    57m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 20m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    22h 59m
    10
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    5h 17m
    0