Необјашњиви случајеви хепатитис код дјеце у Европи и Америци

21.04.2022. 21:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Здравствени званичници саопштили су да истражују необјашњиве случајеве хепатитиса код дјеце у неколико европских земаља и Сједињеним Америчким државама.

Случајеви хепатитиса  упале јетре, забиљежени су код дјеце у Данској, Ирској, Холандији и Шпанији. Прошле недјеље здравствене власти у Великој Британији саопштиле су да су уочиле већи број случајева код дјеце него што је то уобичајено. Узрок је још није познат.

Европски центар за контролу болести (ECDS) није прецизирао колико је случајева укупно регистровао у четири поменуте државе, али је Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила да је у Ирској било пет случајева, а у Шпанији три.

У саопштењу СЗОа наводи се да се може очекивати да у наредним данима буде регистровано још случајева.

Истраге о узроку заражавања хепатитисом покренуте су у свим европском државама гдје су се појавили случајеви, саопштио је ECDS.

У америчкој савезној држави Алабама здравствене институције саопштиле су да је хепатитисом заражено деветоро дјеце млађе од шест година, а од тога ће двоје морати да иду на трансплантацију јетре.

Покренуте су истраге о сличним случајевима и у другим савезним државама у Америци. У Великој Британији су до сада пријављена 74 случаја.

Прошле недјеље Агенција за здравствену безбједност Велике Британије саопштила је да уобичајени вируси који изазивају заразни хепатитис (од хепатитиса А до Е) нису пронађени међу случајевима регистрованим у тој земљи.

Зато је покренута истрага о другим могућим узроцима заразе. Вјерује се да би узрок могао да буде један од чешћих аденовируса.

Аденовируси припадају породици вируса који обично изазивају различите блажа здравствена стања попут прехлада, повраћања и дијареје. Надлежни у Британији додали су, међутим, да се истражују и други могући узроци заразе, а не искључује се ни ковид19. Додаје се да у овом тренутку не постоји очигледна веза са вакцинама против вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 50m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 57m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 56m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 23m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 5m
    0