Неопходно усвојити омладинску политику и спровести изборе у МЗ Пале

03.08.2021. 15:23
1
ИЗВОР: Катера

Невладина организација "Центри цивилних иницијатива" (ЦЦИ) одржала је данас конференцију за новинаре у Палама, гдје су представљени резултати истраживања мониторинга рада локалне самоуправе у овој општини, за период од 1. јануара до 30. јуна 2021. године.

Представници ЦЦИ су на конференцији за новинаре истакли да рад Скупштине општине Пале у наведеном периоду прошао у политичким сукобима или препуцавањима представника политичких партија власти и опозиције.

На основу полугодишњег мониторинга рада локалне власти утврђено је да је начелник општине Бошко Југовић преузео мандат без представљеног експозеа јавности, који због високог степена одговорности функције начелника општине, је потребно представити јавности.

Пројект координатор ЦЦИ Славен Дивчић рекао је новинарима да је полугодишњим мониторингом утврђено да избори за савјете мјесних заједница у Палама нису одржани у посматраном периоду, иако изборни закон предвиђа одржавање истих у року од три мјесеца од конституисања локалних органа власти.

- У досадашњем раду Скупштине општине није било значајнијих помака за унапређење квалитета живота грађана ове општине. Већина корисних мјера које су разматране на сједницама СО Пале биле су формирање комисија, извјештаји о раду јавних установа и предузећа, протоколарне мјере и друго - каже Дивчић.

Дивчић истиче да је упркос томе, СО Пале донијела и неколико значајних одлука и мјера, од којих издвајају тематску сједницу на којој је једногласно усвојена одлука о планској градњи на Јахорини, с циљем заштите олимпијске планине од непланске градње инфраструктурних објеката.

- Што се тиче најважнијих аката локалне самоуправе као што су Програм рада и Буџет, у наредном периоду потребно је успоставити континуитет и добре праксе планирања и усвајања ових важних докумената на вријеме и у складу са роковима, те уз значајније укључивање јавности и заинтересованих грађана и удружења - рекао је Дивчић.

Према извјештају ЦЦИ, одлагањем избора у мјесним заједницама општине Пале за септембар 2021. године, прекршен је Изборни закон Републике Српске који прописује да се избори за чланове савјета МЗ одржавају најкасније 90 дана од дана конститутисања локалне власти.

- Наша препорука је да наведени избори буду проведени транспарентно и демократски, у складу са законским прописима, те у наредном периоду да се поштују предвиђени рокови - каже Дивчић.

Додаје да општина Пале нема важећу омладинску политику или стратегију за младе, те је исту потребно усвојити у наредном периоду.

- У наредном периоду потребно је израдити стратешки плански документ за развој Јахорине, али  и других значајних туристичких потенцијала у општини Пале - додаје Дивчић.

Такође, кажу, потребно је обратити пажњу на потребе локалног становништва, односно мјере које би довеле до унапређења квалитета живота.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Petar 07.04.2022. 21:06
    Kakva budala ovaj Slaven, treba ga ispitati.
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 26m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 30m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 23m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 20m
    0